Pemzli.hu -Válogatott festőművészek oldala- - Fórum: OLAJ

Bejelentkezés

Felhasználónév:  Jelszó:    Regisztráció |  Elfelejtett jelszó

Téma nyomtatása
OLAJ
kishonthy katalin
#1 Hozzászólás nyomtatása
2011-12-17 16:20

Kezdő fórumozó

Regisztrált: 13.02.11

Sokak kérdésére felelve írom, hogy a felhőimet és nem csak a felhőimet,de a vizeimet is az ujjaimmal festem. Kizárólag ujjakkal.
Ha igyekezetem nem hagy cserben, és megtanulom hogy kell videóra felvenni a festési technikát, abban a pillanatban itt a Pemzlin megjelenitem. Sajnos teljesen béna vagyok a felvétel készitésének tekintetében.
Második témám lenne, szintén az olajjal festők részére, hogy vajon ki mivel higítja a festéket és mennyi idő alatt szárad a kép ?
Ugyanis láttam, hallottam és alkalmazok is néhány keverési arányt, melyek befolyásolják a száradás időtartamát és nem változtatják meg a kép ill. a festék korállóságát ill. minőségét.

@Attila
#2 Hozzászólás nyomtatása
2011-12-17 16:44

Főadminisztrátor

Regisztrált: 05.02.11

Na ez jó kérdés. Majd az olajszakértők megválaszolják mert én is küzdök ilyen gondokkal, érdekelne. Én keveset festettem olajjal eddig és visszatérő problémám a kifakulás. Én lenolajat és festőszert keverek össze, ha van akkor rakok bele egy pici szikatívot is. Viszont az ujjal festést el se tudom képzelni. HmmM

http://pemzli.hu/
nordwick
#3 Hozzászólás nyomtatása
2011-12-17 16:55

Őstag

Regisztrált: 15.11.11

90 százalékban én is az ujjaimat használom.
Az én technikámban szinte alapvetően fontos ez, pláne, hogy a mozdulatokon túl a "kézmeleg" is fontos...
de régen is íg voltam ezzel, bármilyen technikánál a kéz ...nagyon közeli (alkotó közeli)
A gyerekeim is ha festenek ... nem vízfestékkel szőröznek hanem 2 méteres csomagolópapírokat "takarnak be" mindenféle dolgokkal (kézfestéktől a temperáig).

Szerintem AZ nagyon jó lenne ha erről videok lennének.
Én is ezen dolgozom... a magam technikája kapcsán...

http://www.csanalosi.net/index.htm
kishonthy katalin
#4 Hozzászólás nyomtatása
2011-12-17 20:29

Kezdő fórumozó

Regisztrált: 13.02.11

Nordvick nagyon érdekelnek a képeid, felfedeztem az ujjaiddal történő munkát. Örólök, hogy a pasztellel is lehet ilyen alkotásokat késziteni. A kéz melegére még nem figyeltem fel, de most hogy irtad kiváncsivá tettél. De gondolom hogy ez inkább csak a pasztellnél számit.Smile

Niki
#5 Hozzászólás nyomtatása
2011-12-28 21:29

Haladó fórumozó

Regisztrált: 19.10.11

Régebben én is sokat használtam az ujjaimat. Öööö...namáááár!!! Komolyan! Smile) Na!!! Szóval mikor még az olajjal nem is találkoztam, 15, 16 éves korom környékén. Szénnel rajzolgattam (legtöbbször a saját kezemet), és az ujammal meg tónusokat, árnyékokat gyártottam. Aztán az olajnál is alkalmaztam ezt a mókát, és nagyon tetszett a dolog. Úgy valóban egész máshogy érzi az ember a képet. Szinte benne vagy, nem pedig előtte. Manapság a késes technikánál kapom el egyre többször ezt a láthatatlan, 3 dimenziós érzést, és gondolkodás nélkül dolgozik a kezem (benne meg a kés).
Emlékszem, az ujjas módszernél nagyon sokat vesződtem, hogy alaposan lemossam a kezem, olyan festékes lett mindig. Aztán egyszer, mert akkoriban dolgoztam egy szoláriumban, na és ott egy napon az jutott vissza a fülembe, hogy Niki koszos kézzel jött be dolgozni... Utána, egy időre elment a kedvem az ujjas festéstől... :,(
Viszont jó esélyt látok arra, hogy egy szép napon feldolgozzam e traumát!!! Smile

priandi
#6 Hozzászólás nyomtatása
2011-12-29 12:35
Haladó fórumozó

Regisztrált: 16.10.11

Olajfestéket én maximum lenolajjal higítom, de sok esetben úgy használom, ahogy kijön a tubusból. Legtöbbször a színeket is a vásznon alakítom és nem előre keverem ki. Kifakulással még nem találkoztam. Olyan problémám viszont volt többször, hogy a sötét részek fényfoltossá váltak. Tehát volt ahol jobban csillogott a megszáradt kép, mint máshol. Ez az egyenetlen lenolajtól volt. Néha most is van, de a végén egy matt lakk megoldja a problémát. Grin A száradás nálam nem tart túl sokáig, mert vékony rétegben festek. Smile

www.primusz.com
Zatyko Milan
#7 Hozzászólás nyomtatása
2011-12-29 23:16
Kezdő fórumozó

Regisztrált: 13.10.11

Én már 2 éve lemondtam az olajról, csak a nyűg volt vele. A száradás nálam is gyors volt. Ha papírra festettem, másnap már megszáradt, nagyon sok hígítóval festettem, amit a papír beszívott, persze alapozott faroston sokkal lassabban.

Ugrás a fórumra:

Share

Copyright ©2011
Az oldal tulajdonosa és üzemeltetője Kagyerják Attila Tamás
Elérhetőség:kapcsolat@pemzli.hu