A tusrajzolás komoly erőpróbája a rajzkészségnek. Nem javítható. A rajz lelke a vonal.
A tus a távol-keleti művészet egyik alapvető technikája, melynek legfőbb kifejezőeszköze a vonal és a tónus.
A keleti művészek számára a festés lelkigyakorlat, ami persze nem jelenti azt, hogy az ecset kezelésének ne lennének szigorú szabályai.
A kínai és japán festészet sokféle témát ölel fel: a természet és az évszakok váltakozása mindkét hagyományban központi helyet foglal el, bár rendkívül népszerűek voltak a történeti képek, az életképek és a portrék is. Rajz és felfogásmód tekintetében azonban jelentős különbségek vannak a két kultúra között.A kínai kompozíciók általában lineáris jellegűek, hangulatuk komor, klasszikusan fegyelmezett. A japán művészek elsősorban a körvonalakat hangsúlyozzák, a témát érzékletesen, gyakran drámaian, sőt, néha humorosan dolgozzák fel. A technika azonban alapjába véve azonos.Azt a tust, amit indiai-, vagy kínai-tusnak szoktunk nevezni, fából, vagy növényi pernyéből készítik, állati eredetű ragasztóanyaggal keverik, aztán korongokat, rudakat formálnak belőle, végül megszárítják. A megkeményedett tust használat előtt kövön szétmorzsolják, s közben vizet csepegtetnek hozzá, így teszik folyékonnyá. A sűrű fekete tus hígítása során különböző szürke árnyalatok jönnek létre. A festményeket nádból, bambuszból, kenderből, gyapotból, vagy eperfakéregből készült nedvszívó papírra, esetleg timsó és enyv oldatával bekent selyemre festik.
A hagyományos eljárás során a papírt vagy selymet a földre, asztalra fektetik, s az ecsetet függőlegesen tartva festenek rá. A művész sosem dolgozik modell után. Belső koncentrálás eredményeképpen tisztán látja a "szívében", hogy mit akar megfesteni, a téma "szelleme irányítja", s ezt a belül látott képet kezdi "leírni" kezének gyors, hajlékony mozdulataival.Az európai művészetben az akvarelleket vagy gouche festményeket gyakran elővázolják tussal, vagy a kész munkát tollal és tussal még kiegészítik, de a tus önálló technikaként csak ritkán alkalmazzák. Az utóbbira példa: Rembrandt néhány rajza, Aubrey Beardsley és más művészek fekete-fehér könyvillusztrációi, Van Gogh, Picasso, Matisse, Klee, Henri Michaux vonalas rajzai. Sok művész a vázlatkészítéskor használta csak a tust, de ezekből olykor a technika sajátos lehetőségeit tökéletesen kifejező remekművek is születtek.
Európában is sokféle tust használtak. A középkori kézirat-illusztrátorok cserzőgubacsból nyert, sűrű, fekete tussal rajzoltak. Ez idővel megbarnult. Az indiai tust, amelyet eleinte keletről importáltak rúd, illetve tömb formájában, Európában a 15. századtól kezdték előállítani folyékony állapotban. Bár a legnépszerűbb az indiai fekete tus volt, használtak barna tusokat is, önállóan vagy feketével kombinálva. Rembrandt például biszerrel dolgozott, vagyis faszénből kivont sárgásbarna tussal.A 19. században Goya, Constable, és mások is rajzoltak szépiával, azaz a tintahal festékanyagából kivont, hidegebb típusú tussal. A kínai fehéret tűhegyes vékony ecsettel vitték fel általában színes papírra, amely fekete és barna tussal kiegészítve plasztikus tömeg- és térhatást keltett. Az az eszköz, amelyet Európában a tushoz használtak - a toll -, ókori eredetű. Legősíbb formája a nád: ennek jellegzetes szögletes végét, staccatós vonalait jól ki tudták aknázni a művészek, például Rembrandt és Van Gogh.
A kézirat illusztrációkhoz használt tollszárat hattyú, lúd, vagy más madár tollából vágták: ez érzékenyebb és rugalmasabb volt, könnyedén siklott a papír felületén - később aztán felváltotta a különféle szélességű és hosszúságú olcsóbb acéltoll.A tusrajzolás, hasonlóan az akvarellhez, mindannyian kipróbálhatjuk, elsajátíthatjuk. Alig igényel felszerelést. Vegyünk bármelyik papír-írószerben egy kis üvegcse fekete tust (kb. 120Ft), mellé egy egyszerű hegyesre lemetszett végű nádtollat (kb. 90Ft), s jó nedvszívó papírt. Próbálgassuk az anyag adta lehetőségeket, hogy folyik meg, hogy húzzunk vékonyabb, vastagabb vonalakat! Érdekes hatást lehet elérni, ha vizes ecsettel kissé belefestünk a tusba: ez az úgynevezett: lazúros technika. Különböző tónusú szürkékkel és az éles fekete vonalakkal igazi műalkotások születhetnek! Ma tus-alkotásokkal leginkább könyvek illusztrációjánál találkozhatunk, vagy keleti múzeumok falain, bár egyre inkább megjelenik a kortárs grafikában is.
Tus a Pallas Nagylexikon szerint: (a linket javítom)
Leírás a tusról M. Kiss Pál 1966-ban kiadott Művészetről mindenkinek c. könyvében (Rajz és sokszorosító grafika c. fejezet a 111-115 oldal): "A tusrajz nagyobb biztonságot követel, komoly erőpróbája a rajzkészségnek. Nem javítható, ennélfogva vázlatszerűbbnek hat, mint a ceruzarajz. Hígított tussal lavírozott vagy uszított rajzot kapunk. A japánok és a kínaiak hegyes ecsettel rajzolták tusképeiket. Külön érdekesség, hogy náluk az számított nagy művésznek, aki a lehető legkevesebb vonallal fejezte ki magát."
A tus leírása a magyar Wikipédiában: http://hu.wikiped...wiki/Tinta
Az angol Wikipédia még részletesebben írja le a tust: http://en.wikiped...g/wiki/Ink
A toll leírása a magyar wikipédiából hiányzik, de szép számmal találhatóak blogok, fórumok erről a rajztechnikai megoldásról.
A toll leírása az angol Wikipédiában: http://en.wikiped...g/wiki/Pen
Tus és toll technikával készült alkotások gyűjteménye: http://www.termin...0and%20ink
Tus és toll vegyes technika
Mivel még ez a téma új az oldalon nem sok eddigi rajzom fázisa van dokumentálva a kezdeti lépésektől a befejezésig. Erre a fórumra kezdésnek egy 2008-as tus és toll vegyes technikával készített rajzomat és ennek a rajznak a félkészen megörökített fotóját helyezem fel. A félkész rajzon jól látható, hogy a két figurát csak a lovak és a lovaskocsi után rajzoltam fel. Első mozzanat a lovak és a kocsi felrajzolása volt (erről majd utólag készítek egy-két vázlatos rajzot, milyen módon történt). Második körben a figurákat rajzoltam rá. A hátteret és a gyepet a legvégén adtam hozzá. Fotót használtam a rajzhoz, amit még én készítettem Borsodnádasdon egy hajtóversenyen. Összesen 6 db fotót készítettem a rajzhoz.
A következő verseny Szilvásváradon volt és ezt illusztrálja a rajz. Tehát a helyszínen változtattam és a kocsikísérőt (v. segédet) egy egészen más testhelyzetben rajzoltam meg, hogy jól látható és felismerhető legyen ő is. A kocsikísérő alakja teljes egészében fejből született (személyesen ismerem a képen látható két embert) a vonalasan hagyott háttérrel együtt (mivel többször is jártam a helyszínen megjegyeztem).
Arnold hozzácsatolta az alábbi képet:
A rajzhoz felhasznált eszközöket a mellékelt kép illusztrálja (a Pipa 200 grammos rajzlap helyett itt sima felületű kartont használtam alapnak).
A rajzhoz felhasználtam tehát egy egy A2-es méretű passzpartuzáshoz használt kartont és 1 db rolert, valamint 3 db fekete golyóstollat.
A továbbiakban (az új rajzoknál) az első lépésektől a végső vonásokig megörökített, fotókkal illusztrált leírásokkal szeretném folytatni ebben a fórumban elkezdett témát.
Lesznek a fórumban tiszta tusrajzok, lavírozott tusrajzok, tollrajzok, tus- és tollrajz vegyes technikájú rajzok, valamint tusrajzok színezve (akvarell, gouache, színes ceruza).
Az alábbi mellékleteim mindössze rekonstrukciók, hogyan építettem fel erre az oldalra már jóval korábban feltöltött pulis rajzaimat. A többi is hasomló módon készült, de folytatom azt a tendenciát, hogy mindég az adott kép alá írom az infókat. A technika itt tiszta tus volt. Még szeretnék a pusztai varánuszról is egy folyamatot utólag szimulálni. Mivel az a rajz bonyolultabb volt, mint a most bemutatott pulis kép, így gondolom érdekes lehet annak is a kivitelezési folyamata. Gyakorlatilag egy képet újra kell rajzolnom félig, így némi időbe telik. A most bemutatott rajznál a 4. ábra képét tegnap este rajzoltam meg, de csak úgy, hogy félig legyen kidolgozva. Tehát ismét egy régebbi rajzom újra definiálását végeztem el. Ez főleg azért jöhet jól, mert ez a képem is azok közé tartozik, amik megrendelésre születtek. Tehát a rajz megrendelőnek kikötése volt, hogy teljes egészében ugyan ez az állat legyen, csak fekete-fehérben és tussal. A többi információt az ábrák alá írtam.
A 3. ábra tehát a 4. ábra újrarajzolt képéből lett paint programban kialakítva a folyamat végett. A 4. ábrán látható rajzot, mint már említettem, tegnap este ismét megrajzoltam (félig kidolgozva és rajta hagyva a kezdő megoldásokat) a fotó alapján.
A 5. ábra semmi újdonságot nem tartalmaz, mert a kép már jóval korábban fel lett helyezve a portálra. Az eszközök amiket használtam hozzá csaknem mindenhol kaphatók, még a nem művészellátókban is. Általában rolerből 10 db-ot szoktam megvenni ez kb. 4-5 rajzra elég az A3-as mérettől az A2-es méretig. A rajz sűrűsége is befolyásolja. Saját elhatározásból született rajzaimat már jóval korábban eltervezek még a kész megoldás is megszületik általában (mint pl a boszorkányos rajzok). Vázlatokat is gyakran készítek a nagyobb szabású témáimhoz ceruzával amit a vázlatok rovatba töltök fel. A boszorkányszombat fő figuráját pl 4 különböző figurából választottam ki a főképhez. Ennél a rajznál nem volt rá szükség, mert nem vihettem bele szinte semmit a saját elképzeléseimből, mint általában a megrendelt képeknél.
A 7. és 8. ábrák részletei a vonalvezetés miatt lehetnek érdekesek. Vázlatszerű, sűrű vonalakból építettem fel minden tónust. A következőkben szeretnék portrét, egész alakos figurát, épületet és tájképet is bemutatni az általam alkalmazott megoldások szerint.
Összességében, ami minden képnél vezérel, hogy csak azután kezdek a kidolgozáshoz, miután a szerkezeti alapot jónak látom.
[537.68kB]
Szerkesztette: Arnold - 2012-08-02 05:42
Jó hogy ezt a (számomra "mission impossible" szerű :-) ) Pulis képet is elővetted... s kifejezetten a bemutatás kedvéért újragondoltad és újra rajzoltad.
Nagyon jó a leírás, minden kiderül belőle, okok, célok, módszer, folyamat...
Hát...lehet megpróbálkozom vele egyszer, de a bemutató ellenére (ami jó lett) is olyan elképzelhetetlen számomra az egész! És még rám szokták mondani, hogy szeretek pepecselni, pedig a Neocoloros vagy temperás pepecselés szerintem sehol nincs ehhez képest!
Köszönöm Tibor és Attila ! :-) Mission impossible :-) Ez jó ! :-))
Ennél tovább szeretnék menni a saját technikám bemutatásán belül...
A neocolor és a tempera több munkálatot igényel egy képnél mint a tus. Szerintem a temperához pedig külön idegrendszer kell, főleg a nagyobb méretnél és főleg ha egy részletesebb témát akarunk ábrázolni...
Érdekes ezt hallani tőled Attila ! Akkor nem is tudom, hogy ki festette meg temperával nagyban a Velence és a Frari előtt c. képeket...
A nem publikus fórumon volt ugyan ezen címszó alatt futó fórumbejegyzésben... Levettem mert a rajz felkerült a főoldalra így már nem láttam értelmét annak további taglalására... Teszek fel új tónusdolgokat hamarosan és erről a rajzról is további részleteket a kialakításról.