|
Visszafordíthatatlan
|
| @Attila |
2013-05-08 19:57
|

Főadminisztrátor

Regisztrált: 05.02.11
|
Egy korábbi felvetés miatt kíváncsi lettem és egymás mellé raktam az eredeti képszerkesztett fotót és a kész rajzot.
Idézném őt:
"Senki nem vitatta a mondanivalót, viszont a photoshopszerű folt ábrázolás az egyértelműen átjön. Photoshoppot használni jó, mert segít a kép alkotásban sokszor, de ha nem tudod ezt tovább építeni, vagy magasabb szintre vinni akkor marad egy utóíze a képnek nálam legalábbis. És itt jön a technika ami segítene ezt áthidalni többek között. Technikailag úgy "kidolgozni", feldolgozni, átdolgozni, magadévá tenni a képet, hogy ne érezze ezt az ember."
Attila hozzácsatolta az alábbi képet:
 [1.41MB]
Szerkesztette: @Attila - 2013-05-08 23:14 |
| |
|
|
| szigetimarta |
2013-05-08 20:08
|

Rangidős tag

Regisztrált: 11.01.13
|
Nekem nagyon tetszik a festett képed...hogy milyen úton jutottál el a az alkotáshoz az nekem tök mindegy...feldolgoztál egy látványt és különböző eszközökkel létrehoztad a képet. Az alkotás nekem agyi munka, alkotási folyamat ami belül zajlik, a látvány ilyen-olyan feldolgozása, és a megjelenítés csupán technika és eszköz kérdése.... |
| |
|
|
| @Attila |
2013-05-08 20:15
|

Főadminisztrátor

|
Igen, de beszélni lehet róla és érdekes volt a felvetés. Amivel egyébként nem értek egyet, hiszen én a fotózástól a képszerkesztésen át, a rajzba ültetésig folyamatosan alakítom magamban is az egészet, folyamatosan hangolódom a végső állapotára a műnek.
Talán érdekes lehet belepillantani ebbe folyamatba időnként. Ezért is raktam fel. |
| |
|
|
| szigetimarta |
2013-05-08 20:17
|

Rangidős tag

|
Oké.... Kérdezhetek valamit? Agyban a rendes látványt át tudnád így alakítani és utána megfesteni?? |
| |
|
|
| nordwick |
2013-05-08 20:21
|

Őstag

Regisztrált: 15.11.11
|
Ezt a mondatot márványba kellene vésni és bekeretezni.
Én is így gondolom, de szerintem 1000 háborút kellet idáig lefolytatni míg ennek a mondat lányegének a tizede eljutott egyesek agyi perifériájáig. Leginkább semmi nem jutott el.
Engem ha már itt tartunk a dolog végsőkig sarkítása érdekel.
Egy ember azt állítja hogy ő művész. A művészete abból áll hogy vesz 10000 fotót, és kiválaszt közülük 10 SZÉPET.
(A képek keletkezéséhez nincs köze, az adva van.)
És valóban nagyon szép képeket tud kiválasztani.
Tényleg művész? |
| |
|
|
| @Attila |
2013-05-08 20:22
|

Főadminisztrátor

|
Nekem agyban van meg először és ahhoz próbálom alakítani először képszerkesztővel majd mint azt látni is lehet, rajzban. Általában így van. Néha csak egy érzés van meg és ahhoz kezdem el alakítani a látványt. Rengeteg ötletem van, amiket megvalósítok később.
Szeretem a véletlen dolgokat is, de inkább nem várok arra, hogy elkapjak valami pillanatot, főleg ha tele van a fejem mindenféle zagyvasággal, amiket csak elő kell szépen venni.  |
| |
|
|
| szigetimarta |
2013-05-08 20:41
|

Rangidős tag

|
Én értem a képválogatós hasonlatot is.... de van olyan felfogás ahol az...hisz maga a választás is lehet alkotás.... természetesen vitatható ez. De azt hiszem az elfogadás is kérdés ebben a körben. Mit fogadok el művészetnek, mit alkotásnak.... egyébként pont a Képzőművészeti egyetemen van egy ilyen vitatott szak az elméleti művészetről... Illetve mi újság a társművészetekkel... a vers vajon vers ha nem írom le? Ha csak szóban létezik, és szájról szájra terjed? Belemenjünk abba, hogy kinek mi az alkotás? |
| |
|
|
| nordwick |
2013-05-08 20:50
|

Őstag

|
#5 Jó bocs ez a kérdés messzire vezet. maradjunk ENNÉL a problémánál.
Emlékszünk volt ez a fórumtéma, hogy "mire is jó a digi" ...
Az kezdődött azzal ami itt a kérdés. (aztán ezer fele elment) A Tiszai Józsi mutatta be, hogy hogy készíti elő a festményét digitálisan.
Én akkor gondolkodtam el ezen. Közepesen ismertem a PS-t úgy kb azokat a szűrőnek nevezett algoritmusokat is, amik egy gombnyomásra valami egész drasztikus outputot produkálnak. Ma ezeket sokkal jobban ismerem. Tudom mi fog történni a képpel, még egy meglehetősen komplex réteg-együtthatási művelet esetén is. Sőt csatárláncba tudom szervezni ezeket, sok lépésre előre kiszámítani a történést.
Sőt inverz módon is gondolkodva: tudom mit akarok elérni, és ahhoz tervezem meg ezt a láncolatot.
Nekem az a gondom, és az elején is az volt, és most is: hogy én az agyamban teljesen másféle folyamatok mentén absztrahálok, és NINCS, nem ismerek olyan PS automatizmust ami nekem ebben bárhogy is segíteni tudna....
Szerkesztette: nordwick - 2013-05-08 20:55 |
| |
|
|
| nordwick |
2013-05-08 20:55
|

Őstag

|
#7: A #8-at még ez előtt írtam. Szerintem MÉG ne menjünk bele. De majd lehet. A társművészetek munkameneteinek összehasonlítása a képzőművészetekkel meg külőn izgalmas. Nagyon izgalmas kérdéseim lennének.
(Még a #5-höz. Bódy és Tarkovszkíj maga vágta a filmjeit. Az azt jelenti hogy nem bízta másra 10000 képkockából a 10 megfelelőt kiválasztani) |
| |
|
|
| @Attila |
2013-05-08 21:03
|

Főadminisztrátor

|
Épp arról beszélgetek valakivel, hogy csináltam neki egy selyemfestő keretet, amit teljesen agyban terveztem meg, még csak le se rajzoltam csak mikor a méretezést kellett megcsinálni. Két hét volt ez az agyi folyamat, aztán néhány nap volt maga a mechanikus munka, vágás, hegesztés....stb.. Ez megfigyelhető a festészetben is nálam, sokat szoktam gondolkodni, látszólag semmit nem csinálva. )Ez nem a semmi doboz!! )
Az, hogy te másképp absztrahálsz nem jelenti azt, hogy az én módszerem nem jó, én felhasználom a végső műhöz, amit csak tudok, nincs erre egyetlen megoldás szerintem és tulajdonképpen, ahogy Tarkovszkíjnál is, a végső eredmény számít csak. |
| |
|
|
| szigetimarta |
2013-05-08 21:05
|

Rangidős tag

|
Oké..az az ember aki összeválogatja a képeket egy naptárhoz..művész? Aztán az iparművész..aki egy megalkotott tárgyból készít még több darabot... az?
A másik a digitális dolog... a maga idejében a fényképezőgép feltalálása idején ezt ugyanígy eljátszotta az emberiség..megnyom a fotós egy gombot és valami történik..a gomb nyomása után már nem irányítható, kiszámítható (tudom hogy igen..de mégis)... akkor a fotóművészetet is vitatjuk? Azt hiszem feneketlen kútra találtunk...  |
| |
|
|
| szigetimarta |
2013-05-08 21:11
|

Rangidős tag

|
A történet a festőről, a császárról és a kakasról...Japán történet.... Valahogy így..elmegy a császár a festőhöz, kéri fessen neki egy kakast..azt mondja a festő , hogy rendben, jöjjön vissza egy év múlva... a császár visszamegy egy év múlva..a festő akkor azt mondja, bocsánat uram, várjon pár percet, mindjárt kész a kép... előveszi a papírt és pár perc alatt megfesti a kakast. Azt kérdi a császár. miért kellet egy évig várnom, ha pár perc alatt kész van a kép..a festő bevezeti császárt egy szobába, ahol több száz kakasos kép van. ezért, hogy megtanuljam, és meg tudjam csinálni a tökéletes kakast... Ezt akvarellfestészetre vállalkozóknak szoktam elmesélni... és hozzáteszem én mennyi ideig tanultam a technikát, hogy megcsináljam azt a képet amit ott éppen festek. A technikán kívül pedig a többi tudnivalóról ne is beszéljünk..... |
| |
|
|
| @Attila |
2013-05-08 21:14
|

Főadminisztrátor

|
Igen, ezt sokan nem látják, a munkát, ami mögötte van! |
| |
|
|
| nordwick |
2013-05-08 21:17
|

Őstag

|
Márta:
igen feneketlen kút
A vitatása aztán tányleg. Inkább a benne rejlő lehetőség felderítése. A fotós munkamenetének megismerése. Pl.
Hogyan gondolkodik. Miért űl ott mire vár mire figyel, másodpercek töredékei alatt mi játszódik le benne.... hogyan dolgozik.
Megismerni egy festőnek hogy mit és hogy csinál a fotós. És fordítva.
Atti: Nem jelenti azt. persze hogy nem. Én már akkor rájöttem, hogy Te, és a Józsi ezt a lehetőséget NAGYON tudjátok használni, én pedig nem. De ezzel semmi gond nincs. Kamilla meg olyan változatban, hogy az absztrakciós elképzeléseit 100 százalékban végig lehet vinni a digin belül, sőt azon "kívül" nem is lehetne. (Én meg megtanultam "digi-festeni" ami meg ettől az egésztől teljesen különbözik, nem ide tartozik) |
| |
|
|
| @Attila |
2013-05-08 21:28
|

Főadminisztrátor

|
Dorcinak- Igen, mindenki másképp csinálja mint fentebb is írtuk! Csak szemléltetni akartam az egészet (oda is írtam, hogy nem erről a képemről beszéltél) és mint látni, el is indult a felvetésedből egy jó kis beszélgetés. A te felvetésedből, tovább vittük a gondolatot, így szoktuk itt. Nem egymást támadva hanem beszélgetve, megvitatva mi miért történik. Sajnálom ha te úgy érzed esetleg támadás volt részemről (ezt már megszoktam tőled), nem annak szántam! Általam nagyra becsült művészek és emberek beszélgetnek, néha picit vitatkoznak, megmaradva egy határon belül. |
| |
|
|
| nordwick |
2013-05-08 21:39
|

Őstag

|
Nekem a legizgalmasabb mindebből ezekből a dolgok ból, az hogy elkezdtem megtanulni fotózni. Én olyat nem tudtam. Mivel tudtam hogy a digi utómunka (festmény digi elő munka) az ÉN absztrakciós folyamataimba nem számottevő, nem tudok vele érdemleges lépést tenni - elkezdtem koncentrálni a fotózási tudományom felfejlesztésére. Nem összevissza kattintgatni 10000 fotót, hogy majd akkor válogatok, hanem "aládolgozni" magával a fotózással a festménynek. Jól fotózni "célorientáltan".
Az első lépés, amit mások, már szinte rutinműveletként használnak: a "témagyűjtögetés" .A témagyűjtögetés NEM az mint az összevissza kattintgatás, és nem az mint egy fotós aspektusa, ...az MÁR valahol a festményt veszi figyelembe, a leendő festményt.... |
| |
|
|
| szigetimarta |
2013-05-08 21:42
|

Rangidős tag

|
Hisz módszerekről folyik a vita...abból van rengeteg...kinek mi jön be. Mi az ami kell a folyamatban, mit tud átugrani, mi az ami szükséges a végeredményhez. Az hogy az fotó, vázlat, montázs, vagy egy vizuális emlék... szerintem mindegy. |
| |
|
|
| @Attila |
2013-05-08 21:45
|

Főadminisztrátor

|
Na nekem a fotózás pl. egy alap volt mindig is. Jó sokat kattintottam mire elkezdtem rájönni erre az aládolgozásra, hogy miből lehet egy jó alap. |
| |
|
|
| nordwick |
2013-05-08 21:55
|

Őstag

|
Márta: igen. (Fogynak a márványkészleteim ) |
| |
|
|
| nordwick |
2013-05-08 22:00
|

Őstag

|
Na ez meg mi ? 
|
| |
|
|
| @Attila |
2013-05-08 22:05
|

Főadminisztrátor

|
Nyomtatás!  |
| |
|
|
| nordwick |
2013-05-08 22:12
|

Őstag

|
Biztos?
2:17 ?
(Van ilyen kütyüm. igaz csak 300 x 400 mm asztala van ...meg pöttyözni még nem tud csak marni )
Szerkesztette: nordwick - 2013-05-08 22:18 |
| |
|
|
| borg |
2013-05-08 22:13
|

Fórumozó tag

Regisztrált: 06.02.11
|
Erről a videóról valamiért a csillagképek jutottak eszembe. Ott is belelátunk a pontokba nagy medvét, kis medvét, pedig azok a csillagok nem is egy csoportban vagy egy síkon vannak, mint ennél a pöttyös nyomtatásnál. A csillagkép valójában egyáltalán nem létezik.
Most akkor az az ősember, aki medvét látott az égen, művésznek számít? |
| |
|
|
| nordwick |
2013-05-08 22:16
|

Őstag

|
Szerintem igen ! 
( Estére előjött a medve mármint a téma ) |
| |
|
|
| borg |
2013-05-08 22:19
|

Fórumozó tag

Regisztrált: 06.02.11
|
A medve örök téma marad  |
| |
|
|
| @Attila |
|

Főadminisztrátor

|
Szerintem is, ő a művész, aki meglátta a medvét, aztán ezt közölni tudta a többiekkel és ők is meglátták. Ez most is így megy! Jobb esetben!  |
| |
|
|
| nordwick |
|

Őstag

|
Kati: Igen. 
Meg Atti is Igen. |
| |
|
|
| szigetimarta |
2013-05-09 13:06
|

Rangidős tag

|
A pointilistákkal mi a helyzet? Az is művészet..kérdés az eszköz..ki mivel pontozgat. Ami nekem nem tetszik az az, hogy ezek közt meglévő alkotások másolatai vannak....
Ja..éljenek a medvék.... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
| |
|
|
| nordwick |
2013-05-09 13:36
|

Őstag

|
|
| |