Pemzli.hu -Válogatott festőművészek oldala- - Fórum: Bálványos Huba kiállítása - Klauzál Ház

Bejelentkezés

Felhasználónév:  Jelszó:    Regisztráció |  Elfelejtett jelszó

Hozzászólások

 Téma nyomtatása
Bálványos Huba kiállítása - Klauzál Ház
nordwick
#1 Hozzászólás nyomtatása
2013-05-31 11:19
Avatar

Őstag


Hozzászólások: 1713
Regisztrált: 15.11.11

Bálványos Huba kiállítása - Klauzál Ház
(Szigeti Márta ajánlása)

kiállatás adatok: http://22.kerulet...kkiallitas
Bálványos Huba honlapja: http://www.balvan...
***

"Forradalmak nélkül"

Nehéz dolga lesz annak, aki egyszer megírja majd az ötvenhat utáni grafika történetét. Nehéz lesz szétszálaznia legalább három mestergeneráció korszakait, de biztos pontja lesz majd a kiindulás: a Koffán-Szalay nemzedék példája. Bálványos Huba is, aki már nem lehetett közvetlen tanítvány, olyan csendességgel vádoló, fáradtan monumentális Ülő alakkal kezdte még növendék korában, kilencszázhatvanban, amely jöhetett volna De Profundis, a mélyből, hogy Koffán Károly halhatatlan ciklusára emlékeztessek.

Aztán, eleinte, megmaradt ennél a csendes demonstrációnál. A szűkebb lakóhely emlékkiállítása láthatóan a hagyatékból épül a nagytétényi művelődési központban, de követhetően­ mutatja a két éve elhunyt grafikus teljes pályáját. Nemcsak a korai, hol névvel, hol Cigányember címmel ellátott, igenis, munkásportrékat, ezeket a szépítés nélküliségükben szép-szigorú tusrajzokat, hanem azokat a tablónak-pannónak beillő litográfiákat is, amelyeknek ezek a figurák szereplői lesznek. A nyűtt kalapos parasztember vagy volt parasztember, amely Az ember mértéke lapján jelenik meg hatvannyolcban, a füles sapkás vándor a Gyermekeken, a svájcisapkás keserű, a svájcisapkás fiatal és a nyakkendős-bajuszos megállapodott a Várakozók hosszú sorában.

Már ezek a művek sem szociográfiai jelentések vagy jellemrajzok csupán. Azok is lehetnének, hiszen karakterek és társadalmi státusok pazar bősége vonul fel a mélységes emberismeretet bravúros rajztudással megjelenítő lapokon, ám mind a viselet-viselkedésekből, mind a közömbös, közömbösen megtört, közömbösen apatikus, közömbösen kiüresedett tekintetekből és arcokból valami drámaibb, nyugtalanítóbb és együttérzést keltő kerekedik ki. Mondjuk, Szalay Lajos erkölcsével: a Várakozók enyhén lejtő embersorának nincsen eleje és nincsen vége, nem tudni, miért­ és mire várnak, így aztán végképp néma drámává sűrűsödik az első látásra állapotjelentés.

Mígnem a mondanivalók megkeményednek. A már említett Gyermekeken a címszereplők összebújó, védtelen tömbjével madártestet öltött, madárfrakkos kövér önteltek állnak szemben, a gyerekcsoport fölött két arctalan madárijesztő, az Apologetika látomásán mefisztói fejek elszabadultan gesztikuláló, gazdátlan kezekkel, egy nyolcvanhatos, Beűzetés a paradicsomba ceruzakompozíción elkínzott testek vonulnak gondosan kidolgozott piros rózsagirlandok között.

Mondjuk ki, amit a kortársak tudtak: Bálványos Huba tiltakozó röplapokat rajzolt és sokszorosított. Elődei a német reformáció-ellenreformáció sokszorosított grafikái, amelyeken a szerzetesek romlottságát, a pápa mohóságát és Luther Lucifer voltát demonstrálták a hit és az ellenhit védelmezői, Dürertől a ma ismeretlen kismesterekig. És elődei azok az ugyancsak német óriások, akik nagyon hasonló küldetést vállaltak a huszadik század elején. Käthe Kollwitz és George­ Grosz, ha a kisebb mesterektől itt is eltekintünk, akik a torz német forradalmak és a tragikus társadalmi küzdelmek idején kíméletlenül és ragyogó remekművekkel támadták az erkölcstelenséget és igazságtalanságot.

Két különbség figyelmeztet a párhuzamok korlátozott voltára. Az egyik az, hogy Bálványos Huba művészéletében, a hatvanas évektől kétezer-tizenegyig nem voltak forradalmak. Olyannyira nem, olyannyira nemkívánatos volt ez a munkáspárti-közemberpárti-igazságpárti megnyilvánulás, hogy az ezt rühellő establishment csaknem tönkretette a grafikus pályáját. Ennyit el kell mondani a mai ellenállás-üdvtörténetek idején azokról, akik attól váltak ellenzékké, veszélyessé, hogy komolyan vették a hirdetett elveket.

A másik különbség szakmai. Azért lehet jó lélekkel felsorolni a történeti elődöket, mert a litográfiák első látásra értelmetlenné teszik a hatás, igazodás bármiféle feltételezését. Bálványos Huba mestere (nem mellesleg: tanára) volt a grafikának, kivált a litográfiának. Foszlós és fenyegetően­ fekete felületei, bravúros rajztudása és az a bravúr, amellyel a magabiztos rajzot szükség esetén összekuszálta, valóságtisztelete, amely zavarba ejtő látomásosságba csapott át, ha kellett, egyszóval alkotói szuverenitása kikezdhetetlen. Alighanem ezt a maradandó művészi teljességet élvezi korábbi lapjain, és késői, még mindig viaskodó, drámai családportréiban is egy eltávolodott kor megváltozott közönsége."

(forrás: NOL http://nol.hu/kul...mak_nelkul )
Szerkesztette: nordwick - 2013-05-31 17:27
 
http://www.csanalosi.net/index.htm
nordwick
#2 Hozzászólás nyomtatása
2013-05-31 13:15
Avatar

Őstag


Hozzászólások: 1713
Regisztrált: 15.11.11

(néhány gondolatom....)

Ennek a kiállításnak és az ajánlónak, és a hozzá tartozó soroknak nagyon örülök...

Ezért. Konkrétan:

"... Bálványos Huba művészéletében, a hatvanas évektől kétezer-tizenegyig nem voltak forradalmak. Olyannyira nem, olyannyira nemkívánatos volt ez a munkáspárti-közemberpárti-igazságpárti megnyilvánulás, hogy az ezt rühellő establishment csaknem tönkretette a grafikus pályáját. Ennyit el kell mondani a mai ellenállás-üdvtörténetek idején... "

Tehát képzeljünk el egy festőt, aki lát, igazságot lát, munkást lát. Nincs szüksége forradalmakra, ezt beszéli el. Forradalmak nélkül. Kitartóan évek hosszú során át.
Ennyi elég is.
Közben jönnek mennek a korszakok, rendszerek és ezek a rendszerek nagyon szeretnék ha Bálványos kicsit komolyabban venné elképzeléseiket, esetleg forradalmi is lenne.
Nem.
Neki elég az igaz.

Jönnek mennek a korszakok, és eljutunk ide ebbe a mei korba, ahol szintén EZ van, de már gyakorlatilag is teljesen szétesett formában, akkoriban még egy rendszerideológiát kellett volna valahogy megtámogatni művészekkel. Valódi értékekkel... ma már nincs rendszer ideológia sem... és mégis a rendszer felkeresi a művészt.
Egy 0 igazságú rendszer, összefüggésbe, relációba kíván kerülni egy végtelen igazságú emberrel.

Azt gondolom hogy sok festőt meg lehet győzni arról, sőt maguk sem kívánnak mást mint az "ellenállás üdvtörténet"-ben kivenni valahogy a részüket. Ez ma biznisz, iparág szinten működik.
A mai erők, (hatalom) igazából azt szeretné, ha mindenki ilyen lenne. Ma van ilyen, hogy "forradalom-biznisz".

A cikk keserűséget fejez ki. Egy felismerést. Ez a sajtóorgánum egy széthullóban lévő társadalmi osztály érzést tolmácsolja. Ez egy tőkésosztály akik nemsokára hihetetlen vereségekkel néznek szembe. És ma már látják azt, hogy ennek a vereségnek az az oka, hogy a kb 100 éven át kitalált "kamut" nem mindenki vette be. Sok művész legalábbis nem.
Ezek a művészek LÁTTÁK a munkásosztályt.
És nem forradalmazgattak, hanem bezséltek róla. szépen rendesen, látásuk szerint.
"akik attól váltak ellenzékké, veszélyessé, hogy komolyan vették a hirdetett elveket."
Írná ez a cikk... keserűségében, de ez teljes hazugság (szokás szerint)
Nem a "hirdetett elveket" vették komolyan ezek a festők,- azt csak szerették volna a jelen cikk írói s elődeik...
Hanem a valóságot, az igazságot,.
Egy munkás, egy akkor élő ember ezen "elvekbe" foglalt világa és ugyanennek az embrenek a tényleges világa között különbség volt. Akkoriban még ez különbség nagyon finom árnyalatnyi volt. EZT az árnyalatnyi különbséget kellett érzékelni.
Akkoriban nagyon kevesek tudták hogy ez az árnyalatnyi különbség valójában egy hihetetlen szakadék vetülete.
Nem látszott rajta.
Most ez a cikk tulajdonképpen azt siratja, hogy akkoriban kellet volna fellépniük hatalmi eszközökkel azok ellen az emberek ellen akiknek ez a különbség egyértelmű volt, és tudták még e pici árnyalat ellenére is hogy az elvek a 0 a a valóság meg az 1, és az 1 az ami fontos.

Késő bánat.
Amit még kiérezni a cikkből, az a dörgölőzés, egyetérteni látszás.
Mintha ezek az "elvek" amik a festőt nem érdekelték, és az igazság keresése szerint élt, látni akart, forradalmak nélkül...mintha ezek az "elvek" nem a cikk írói által reprezentált társadalmi osztály múltbéli találmányai, sajt fejlesztésű disznóságai lettek volna.

Ma ez a dörgölőzés azt hiszem nem fog eredményre vezetni. Nagyon sokan csodáljuk azokat az embereket akik világosan láttak, és világosan tudták ezekben az időszakokban, hogy mi a kamu és mi az igaz, és azt tették aminek az igazhoz volt köze.
Ők a példaképeink.
... a cikkhez tartozó osztály bármilyen kísérlete... hogy ehhez valamiképp "hozzágondoltassa" magát... egy festő igazságérzetéből, igazság-menti egész életéből még valami hasznot magának kisajtoljon... nem fog menni...
 
http://www.csanalosi.net/index.htm
szigetimarta
#3 Hozzászólás nyomtatása
2013-05-31 13:21
Avatar

Rangidős tag


Hozzászólások: 399
Regisztrált: 11.01.13

Huba sokat tett az amatőrökért, ő küzdött értük, velük oktatásokat, táborokat szervezett. Én örülök neki hogy ismertem, és taníthattam vele..a könyvei alapművek a rajztanításhoz... Hihetetlenül okos, művelt ember volt. És nagyon kedves is. Hatalmas űrt hagyott maga után, egyre kevesebben vannak a vérbeli pedagógusok a rajztanárképzésben, és az amatőrök gondozásában. Természetesen jó művészek vannak, és jó mentorok, de kellene több direkt pedagógus is....
 
nordwick
#4 Hozzászólás nyomtatása
2013-05-31 13:35
Avatar

Őstag


Hozzászólások: 1713
Regisztrált: 15.11.11

... (na elnézést a hosszas előbbi kifejtésemért... csak a piszkos munkát is le kell végezni... )

HM. Tudod az a jó hogy ezeknek az embereknek, az ilyen embereknek van egy láthatatlan ÖRÖKSÉGE. Ami azokban él tovább akik találkoztak velük. Egy mag ami beléjük hullott, a találkozáskor, ... aztán megfogan és fejlődésnek indul,... nem hagy nyugtot az embernek, tudja, hogy nem véletlen kapta mit kapott, azt tovább kell vinnie, dolga van az ezzel az örökséggel.
A "szellemiség" a mag.
... Egyáltalán folytatni ... de aztán tovább fejleszteni, adoptálni az új helyzetekre...
 
http://www.csanalosi.net/index.htm
szigetimarta
#5 Hozzászólás nyomtatása
2013-05-31 15:43
Avatar

Rangidős tag


Hozzászólások: 399
Regisztrált: 11.01.13

Igen....
 
hubervili
#6 Hozzászólás nyomtatása
2013-05-31 16:41
Avatar

Fórumozó tag


Hozzászólások: 149
Regisztrált: 22.02.12

Köszönet a gondolatokért!...
 
http://www.facebook.com/hubervili
nordwick
#7 Hozzászólás nyomtatása
2013-05-31 17:13
Avatar

Őstag


Hozzászólások: 1713
Regisztrált: 15.11.11

 
http://www.csanalosi.net/index.htm
nordwick
#8 Hozzászólás nyomtatása
2013-05-31 17:26
Avatar

Őstag


Hozzászólások: 1713
Regisztrált: 15.11.11

 
http://www.csanalosi.net/index.htm
szigetimarta
#9 Hozzászólás nyomtatása
2013-05-31 17:51
Avatar

Rangidős tag


Hozzászólások: 399
Regisztrált: 11.01.13

Köszönöm Tibor!!!! Szálkán volt nekem is táborom, ott tanított Huba az általam szervezett amatőr táborban..összefogva a Pest megyei amatőrökkel.... Persze ő volt a mester..én meg csak csodálkoztam.... Sajnos nem tudunk ott táborozni már.... De az új hely is nagyon klassz.... Jó volt látni ezt a filmet ahogy tanít... Grin
 
nordwick
#10 Hozzászólás nyomtatása
2013-05-31 19:48
Avatar

Őstag


Hozzászólások: 1713
Regisztrált: 15.11.11

Smile

ÉS a #7 videót pedig mindenkinek a TARTALMI része miatt is nagyon ajánlom, amit Bálványos Huba épp tanít. Alapvetés.
 
http://www.csanalosi.net/index.htm
szigetimarta
#11 Hozzászólás nyomtatása
2013-06-01 06:01
Avatar

Rangidős tag


Hozzászólások: 399
Regisztrált: 11.01.13

Ötös
 
Ugrás a fórumra:

Share

Copyright ©2011
Az oldal tulajdonosa és üzemeltetője Kagyerják Attila Tamás
Elérhetőség:kapcsolat@pemzli.hu

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Generálási idő: 0.24 másodperc | 8,951,168 egyedi látogató | jQ Blog