|
Mire (is) jó a DIGI....!?
|
| kamilla reti |
2012-09-13 12:55
|

Rangidős tag

Regisztrált: 09.02.11
|
Erre szoktam mondani, hogy ELVARÁZSOLT!!!! |
| |
|
|
| tiszai |
2012-09-14 23:24
|

Fórumozó tag

Regisztrált: 22.11.11
|
Ma úgy volt, hogy olajjal festem meg Paul MC Cartney-t a digi változat alapján, aztán valahogy mégis másképp alakult. Rájöttem, hogy a letölthető PS brush-ok kompatibilisek az ArtRage-el is. Átpakoltam párat, csináltam egy grunge hátteret, és mivel egyre izgalmasabbá kezdett válni a dolog folytattam. 10-15 réteg + ide-oda pakolás a két progiban, és ez született. Én a Digipitecus címet adtam neki, de lehet, hogy dolgozom még rajta. Egyenlőre itt abbahagytam.
tiszai hozzácsatolta az alábbi képet:
 [658.64kB]
|
| |
|
|
| nordwick |
2012-09-14 23:30
|

Őstag

Regisztrált: 15.11.11
|
Borrrzalmas kép :-)))) Vagyis halálos jó.
A "kompatibilis" alatt azt érted hogy (kb ) ugyan azt tudják (úgy működnek) ?
Próbálom pontosabban megfogalmazni: létezik letölthető PS brush ami épp úgy (kb ógy) működik mint az ArtRage festőkés pl.? |
| |
|
|
| tiszai |
2012-09-14 23:39
|

Fórumozó tag

|
Igen. Van egy csomó weboldal ahonnan ingyenesen lehet PS Brush-okat letölteni. Ezeket be lehet másolni az ArtRage "Sticker Spray" menüjébe, és ugyanúgy működnek, mint a PS-ban. Ha akarod, holnap részletesebben is leírhatom a procedúrát. |
| |
|
|
| nordwick |
2012-09-14 23:42
|

Őstag

|
Érdekel. :-) De fordítva meg még inkább, a PS-ba (számára) lehet e találni (letölthető) ArtRage szerűen működő ecsetet (ezt azt)? |
| |
|
|
| tiszai |
2012-09-14 23:45
|

Fórumozó tag

|
Azt nem tudom, de PS-hoz rengeteg ingyenes brush van. És Gimp-hez is vannak pl itt: http://www.noupe.com/how-tos/1000-free-high-resolution-gimp-brushes.html |
| |
|
|
| nordwick |
2012-09-14 23:54
|

Őstag

|
Na majd holnap. :-) Összeszedem a gondolataim. Nekem a legjobban az kellene, hogy PS-ban legyen egy olyan eszköz, ami úgy működik mint az AR-ben a festőkés.
Ja és nagyon köszi a tippe(ke)t! utána nézek ezeknek a lehetőségeknek. |
| |
|
|
| tiszai |
2012-09-14 23:56
|

Fórumozó tag

|
OK. majd holnap. Talán sikerül kiokoskodni a megoldást. Jó éjszakát! |
| |
|
|
| nordwick |
2012-09-14 23:58
|

Őstag

|
Uhhh... most vagyok a 1000-free-high-resolution-gimp-brushes oldaon :-) Eszméletlen izgalmas !!!
Jó éjt neked is ! |
| |
|
|
| nordwick |
2012-09-16 14:34
|

Őstag

|
Fénykapcsolat

A kép ecsetkezelés gyakorlásnak indult, egy csomó féldrágakövet akartam megfesteni, lévén ezek természete igen különböző, így mindegyik más más ecsetdinamikát igényel. Aztán ez túlnőtt ezen a célon, mert közben meg benne vagyok az absztraktban, és mindenféle asszociációim kezdtek menet közben lenni.
Digitális oldalról nézve, alapvetően egy egyréteges, tiszta digitális festés, ArtRage-ben a festőkés, Gimpben meg ecset, a legkülönbözőbb dinamikákkal. (Az "ecsetdinamika kapcsolótábla" gyakorlása) ...aztán még rátevődött egy két plusz dolog, de azok apróságok. |
| |
|
|
| kamilla reti |
2012-09-16 18:10
|

Rangidős tag

|
Ezeket a kavicsokat festetted?   |
| |
|
|
| nordwick |
2012-09-16 18:29
|

Őstag

|
))) Lehet, hogy ezt más is kérdezni fogja vajon?  |
| |
|
|
| tiszai |
2012-09-17 09:11
|

Fórumozó tag

|
Lehet, ugyanis még nagy felbontásban sem tudtam megfejteni a kavicsok titkát, (először arra gondoltam, hogy a kövek kaptak pár százalék átlátszóságot, de aztán elbizonytalanodtam. Nagy varázsló vagy te Tibor) pedig én is nézegetem már egy ideje. Mindenesetre nagyon hatásos, akárhogyan csináltad. A madárkát én is rögtön kiszúrtam, lehet, hogy van még valami amit észre kellett volna vennem? |
| |
|
|
| kamilla reti |
2012-09-17 14:06
|

Rangidős tag

|
Nordwick eddigi munkáit figyelembe véve, már semmin sem csodálkozom.
Én csak lefotóztam volna, átkenném az alapot és a kavicsokból színmintát véve ráföstenék. De ez így túl egyszerű lenne Nordwicknak.  |
| |
|
|
| kamilla reti |
2012-09-17 14:08
|

Rangidős tag

|
A madárkán kívül is vannak még fincsiségek. Jó keresgélést József!!!! |
| |
|
|
| nordwick |
2012-09-17 14:47
|

Őstag

|
Kicsit fentebb írtam a "ecset dinamika kapcsoló tábláról" Ezt igazából nagyon kevés tutoriál érinti, (persze lehet hogy a profiknak ennek használata mindennapos azért - nekem kimeríthetelen lehetőségnek tűnik.) Viszont rengeteg munkát lehet vele (nem megspórolni), hanem teljesen más felfogásban elvégezni. "Feladatorientáltabban". Én a végére oda szeretnék eljutni, hogy amikor festek, már rutinszerűen tudjak ezek közt a dinamikák között váltani. A dinamikák egy része gyárilag adott, de sok nem, azokat elő kell állítani. Pl olyan kapcsolás nem adott ami egy lapos ecsetet a húzás irányának normálisában tart. Ezen a kapcsolótáblán elképesztő mennyiségű variáció lehetséges, lehetőség van mindenre, csak ki kell találni a megfelelőt. Itt nem ecset tipusokról van szó amikről fentebb szó volt hogy szinte korlátlan mennyiségben letölthetők, vagy készíthetők vagy importálhatók, hanem ecsetműködésmódról. Miután végsősoron én hiperralista digitális festményt szeretnék majd készíteni, ugyan úgy mint a pasztellnél hogy ide eljusson a dolog részfeladatokra bontottam a tanulást. A kövek erre jók. a passztell során már tapasztalat volt hogy milyen logikusan jól elkülöníthető részek vannak, ezeket próbálom adoptálni. Átlászó, féligátlátszó, matt, csillogó, vékony átlátszó réteggel borított, texturált... stb stb... egy egy kő külön feladat, feladat-csoport volt. Mindegyikhez feladathoz alapvetően a dinamikai beállítás(ok) volt(ak) a leglényegesebb(ek). Egy tutoriálban meg is mutatom néhány karakterében eltérő (jellegzetes) kavics készítését, valamint az ecsetdinamikai beállításokra is izgalmas példákat szeretnék mutatni.
Fenti kérdések: 1. "kövek kaptak pár százalék átlátszóságot" - Az átlátszóság folyamatosan jelen van (1-99 százalékig), a fontosabb kérdés, hogy hogyan van kapcsolva az ecset más dinamikus paramétereihez. 3. "átkenném az alapot és a kavicsokból színmintát véve ráföstenék" - úgy is meg lehet csinálni, de szerintem úgy nehezebb :-) |
| |
|
|
| kamilla reti |
2012-09-18 11:28
|

Rangidős tag

|
Hihetetlen alapos vagy!!! Mindennek a gyökeréig visszamész. Ez olyan irigylésre méltó. Már kételkedem a 7 életedben. Szerintem több van.
Ecset dinamikai kapcsoló tábla? Ez az ami látszik, amin állítani lehet az eszközt, vagy valami importált dolog?
Előállításuk alatt mit értesz?
Úgy beszélsz ezekről, mintha azt mondanád, tölts egy kávét. Ezek után jól is jönne. |
| |
|
|
| nordwick |
2012-09-18 17:35
|

Őstag

|
"Ez az ami látszik, amin állítani lehet az eszközt, vagy valami importált dolog?" A kapcsolótábla, meg minden ami itt jön, része a Gimpnek alapból, nem kell importálni. Az "eszköz" (ecset pl.) mire "összeáll" vagy 10-20 párbeszédpanelt is érinteni lehet... most itt csak a kapcsolótáblát mutatom meg hirtelenjében, (készül már az egész témával kimerítő módon foglalkozó tutoriál...)
1. "Gyári" ecsetdinamikák.
Dokkolható párbeszédablakok / Ecsetdinamika (párbeszédpanel) (az én képernyőképemen jobbra lenn )
Próbáljuk ki hogy egy adott ecset a különböző beállításokkal hogyan működik. Válasszunk jó sok tulajdonsággal rendelkező ecsetet, (átlátszatlanság, méret, méretarány, dőlésszög, elhalványulás, szín, nyomás, sűrűség, elszórás stb ) hogy lássuk hogy mi a különbség az egyes dinamikák között. (És húzzunk jó sok vonalat. Már az egér esetén is sebesség, húzásirány, egérgörgő bővítik a statikus ecsethasználat lehetőségeit. Ám teljes szépségében a dolog akkor mutatkozik meg (látszik) ha digitalizáló táblánk is van (legfőképp olyan ami a ceruza dőlésszögét is érzékeli)
Ha ez nincs akkor a gyári, ezekre építő dinamikai beállítások egyszerűen nem lesznek figyelembe véve.
Nyissuk meg az ecsetdinamika szerkesztőt. (kapcsolótáblát) (Az Ecsetdinamika párbeszéd panel legalsó sorában található első gomb. ("Ecsetdinamika szerkesztése" ) A megnyíló panelen (nálam jobbra fenn) látható, hogy az ecset mely dinamikus tulajdonságai, mihez (mikhez) vannak az adott dinamika esetén kapcsolva. (Mikkel állnak összefüggésben). Haladjunk végig az összes ecsetdinamikán,("Basic Dynamics","Basic Simple", ..., ..., "Velocity Tapering" ) miközben ez a panel nyitva van: látható hogy minden dinamikának másmilyen a kapcsoló táblája. (Van aminek egyszerű, van aminek bonyolult.)
A gyári beállításokat egy egy dinamika esetén nem lehet megváltoztatni.
2.
De készíthetünk magunk is saját ecsetdinamikát. Bármennyit. Ezeket viszont bármikor a későbbiekben átszerkeszthetjük, elmenthetjük új néven stb.
Ehhez az ecsetdinamika legalsó sorában lévő második gombot nyomjuk be ("új ecsetdinamika létrehozása" )
Adjunk neki nevet, (az ecsetdinamika szerkesztő párbeszédpanel első sorában) (Én itt az OMEGA nevet adtam neki), és állítsuk be amit szeretnénk elérni. (Én az ecset "szín" tulajdonságát hozzárendeltem a "véletlen" opcióhoz, és az ecset dőlés szögét pedig az "irány"-hoz (az ecset húzási irányához).
(Minden sorban és minden oszlopban bármennyi "kapcsolat" megjelölhető)
És már kész is az új ecsetdimanika. Próbáljuk ki. (A próbához én az alapkészletből a "Block 01" ecsetet választottam itt (ez egy nagyon egyszerű lapos ecset), alapbeállításokkal, (a méretet 120-ra növeltem, a színbeállításnál, a színátmenet a gyári "Golden"-re, a dőlésszöget meg 90 fokra változtattam, hogy ne az élével, hanem a lapjával fessek az ecsetnek). És rajzoltam egy görbevonalat. Látható az iránykövetés is és az is, hogy a szín az adott színtartományon belül véletlenszerűen változik.
 |
| |
|
|
| kamilla reti |
2012-09-18 18:54
|

Rangidős tag

|
Kösziiiii!!!! Olyan szépen összefoglaltad.
Huh, végigolvastam. Az én Gimpem nem ilyen és nem magyar nyelvű. Na itt kezdődik nekem a neheze. De megbirkózok vele. Gondolom.
A kapcsolótáblát már megtaláltam, de egyelőre nem lehet nyomogatni. Mintha nem lenne aktív. Most megyek és próbálkozom. de visszajövök ám!!! |
| |
|
|
| nordwick |
2012-09-18 19:29
|

Őstag

|
A kapcsolótáblát csak akkor tudod nyomogatni, az ecsetdinamika panel legalsó sorában lévő MÁSODIK gombot benyomod ("új ecsetdinamika létrehozása" ) A gyári ecsetdinamikákat nem lehet "átalalkítani". Egyébként jól látod a lényeget :-) az ezzel a dologgal való ismerkedésem egy jó 5 órán át tartó "nyomkodássá" fajult. :-)
Másik: "nem olyan a Gimp-ed. Én is most frissítettem nemrég...MEGÉRI! Amúgy nagyon egyszerű. (A "magyarítás" is ha szeretnél olyat). Szívesen segítek :-) |
| |
|
|
| kamilla reti |
2012-09-18 19:46
|

Rangidős tag

|
SIKERŰLT!!!!! te egy angyal vagy!!
A magyarítás izgatna, de lehet, hogy így tanulok néhány szakszót.
Az nagyon jó volt, hogy a te képeden magyarul, az enyémen angolul volt.
Kiírtam és így analógiába tudtam tenni.
Jaj, de örülök!!!!! |
| |
|
|
| nordwick |
2012-09-18 20:03
|

Őstag

|
(Én is innen aztán igencsak kinyílnak a lehetőségek
(Amúgy én is jobban szeretem az angol változatot, a magyarra csak a tutoriál(ok) kedvéért váltottam át) gondoltam sokkal többen azt használják. Talán nem is biztos hogy jó ötlet...
Szóval enegem ez annyira lenyűgözött, hogy órák hosszat teljesen önfeledten nyomkodtam a kapcsolótáblát.... pláne még mindenféle ecsetekkel kombinálva... De nem csak az ECSETEKRE hat hanem úgy általában az eszközökre. Pl. ceruzára, festékszóróra, radírra, maszatolóra, stb...
A buborékos :-) oldalon találtam egy pici részt: (valahol az oldal alsó harmadánál) készít a feladatához egy egyszerű COLOR-FADE dinamikát. http://www.kathle...szoveg.php |
| |
|
|
| kamilla reti |
2012-09-18 20:12
|

Rangidős tag

|
Hát valóban kinyílnak!!! Olyan végetlennek látszik és ez annyira jó!!!
Ezen az oldalon nézelődtem a múltkori ajánlásodon felbuzdulva és találam egy "3D" készítőt. Ott egy saját ecsetformát is készít. Tehát új ecset, új dinamika együtt, nagyon izgalmas. Jaj, megyek játszani!!! |
| |
|
|
| nordwick |
2012-09-18 23:31
|

Őstag

|
Az izgalmakat tovább lehet fokozni , azzal, hogy nem csak azt mondjuk meg az ecsetnek (eszköznek) hogy melyik tulajdonsága milyen dinamikus eseménytől függjön hanem ennek a függésnek a MIKÉNTJÉT is. Gyári beállításként ez a kapcsolat alapból lineáris. De lehet hogy nekem NEM olyan kell. Nagyon egyszerű dinamikán keresztül mutatom be ezt most hirtelenjében.
Olyan ecsetet szeretnék, aminek a színe függ a húzás irányától. De nem akárhogy, hanem egy adott irányba húzáskor "hirtelen" vált át a másik színbe, viszont utána az irány változásával "lassan" jut vissza az eredet színbe.
A kapcsolótáblán tehát bejelöljük a COLOR-DIRECTION (Szín irány) kapcsolatot.
Ugyan ezen a táblán van egy kicsi gomb (1) ezt megnyomjuk, akkor megjelennek az adott ecset tulajdonságai. Kijelölve a "színt" megjelenik, hogy mivel állhat kapcsolatban. (Az iránynál már jelezve van, hogy kapcsolat áll fenn (kipipálva van), (a kapcsolótáblán ezt már jeleztük). Jelöljük ki az "irány"-t, (2.) és megjelenik a jelenlegi összefüggés lineáris görbéje. Ezt szerkeszthetjük, (úgy ahogy az ilyen spline-görbéket szokás, pontok bevitele, mozgatása. (3.)
A függvény szerkesztőben az előbb leírt feladatnak megfelelő függvénygörbét kreáltam: hirtelen felfutás, és lassú lecsengés.
Majd kipróbáltam egy ecsettel, húztam egy ecsetvonást, (amiben az irány folyamatosan változik) Ime :

(Nem vagyok benne biztos, de ez a dinamika függvény szerkesztési lehetőség CSAK a legújabb (2.8.2) verzióban van meg) |
| |
|
|
| nordwick |
2012-09-19 06:47
|

Őstag

|
Találtam egy videót a témában. (Én azért az "irány"-on mutatom be, mert az anélkül is látszik hogy látni kellene hogy mit csinálok a digitalizáló táblával. (Hogy mennyire nyomom a ceruzát, azt meg még videón sem tudnám megmutatni)
(Különben az előző bejegyzésben tévedtem, a videóból kiderül, hogy a kapcsolat függvényszerkesztő már a 2.7.3 verzióban is benne volt)
|
| |
|
|
| tiszai |
2012-09-19 11:13
|

Fórumozó tag

|
Szia!
Érdekes dolgokat írsz. Én is nemrég frissítettem 2.6 -ró. 2.8.2-re. A réginél be tudtam állítani a Gimp Themes segítségével, hogy a progi design-ja sötétszürke legyen, de az újnál ez nem sikerül. Van valami tipped? A tied látom sötét, és azt én is jobban kedveltem a réginél, de visszalépni persze nem akarok.
Kösz előre is! |
| |
|
|
| kamilla reti |
2012-09-19 11:41
|

Rangidős tag

|
Ez nagyon jó kis film. !!
Nekem a 2.8-as van és világosszürke szintén. A sötét nekem is jobban tetszik. Lassan függővé válok, de csak ész nélkül nyomogatom. te legalább utólag is tudod, hogy mit csinálsz. Na majd koncentrálok, ha kijátszottam magam.  |
| |
|
|
| nordwick |
2012-09-19 11:42
|

Őstag

|
Józsinak:
Elég sokat vacakoltam vele, (többet mint egy ilyennél kellene). Én is a sötétet szeretem, vizuális dolgoknál a háttérből a szembe sütő fény miatt nem az lesz az alkotásból mint lenni kellene. Ez nem szubjektív dolog.
A rengeteg letölthető téma közül nem mind működik, ami meg igen annál nincs összehangolva a felirat (pl tooltip a hátterével) és nem látszik semmi. Az 2.8.2 új funkcióihoz nincs ikonkép stb stb.
Régen nézegetünk itt egy oldalt, ahonnan már sok hasznos tipp jött sok területen, a téma beállításra is volt ötlet, én aszerint csináltam. Itt írja: http://www.kathle...p.php#tema
Én az itt ajánlott "Better Themes for Gimp 2.8" linkről letöltött témák közül választottam ezt, (ott sem volt mind jó, pl. betűszínek miatt) ez amit használok ebből a téma készletből a "London Smoke" nevű. (Ebben csak elhanyagolható probléma van). Szólj, ha valami mégse ment, mert még ennyi leírás mellett is háromszor kellett nekifutnom, mire összejött. :-)
(Meg akkor látom Kamillának is )
Szerkesztette: nordwick - 2012-09-19 11:51 |
| |
|
|
| tiszai |
2012-09-19 12:01
|

Fórumozó tag

|
Kösz a gyors választ, délután majd próbálkozom. |
| |
|
|
| tiszai |
2012-09-19 12:44
|

Fórumozó tag

|
Kösz, meg van, működik. A legújabb témacsomagot töltöttem le, és azt elfogadta.
Kamillának, hogy gyorsan tudjon designt váltani:
1. A Tibor által megadott linkről ( http://www.kathle...p.php#tema) letöltöd, majd kicsomagolod a témákat "Better Themes for Gimp 2.8"
2. A számítógépeden haladsz mappáról mappára az következő úton: C:\Program Files\GIMP2\share\gimp\2.0\themes\
3. Visszamégy a kicsomagolt témáidhoz, kijelölöd őket és szépen áthúzod a Gimped "themes" mappájába.
4. Megnyitod a Gimp programodat, és a fenti menüből haladsz: edit(szerkesttés) - beállítások(preferences) - téma(themes), és most a két gyári mellett /Default, Small/ ott lesznek az új témák. Ha nem, akkor kell egy újraindítás. Ha magvannak az újak, valóban érdemes a "London Smoke" nevűt választani, és OK-t nyomni. Most valószínűleg megint kell egy újraindítás, de utána már gyönyörű sötétszürke köntösben pompázik a GIMP-ed.
Szerkesztette: tiszai - 2012-09-20 10:25 |
| |
|
|
| kamilla reti |
2012-09-20 13:47
|

Rangidős tag

|
Köszönöm József! !!!! nagyon aranyos vagy. meg is csinálom. Puszi |
| |
|
|
| kamilla reti |
2012-09-20 14:58
|

Rangidős tag

|
Jelentem, megtörtént!!!!
Ti olyan okosak vagytok.
Nagyon jó volt József, hogy angolul és magyarul is megírtad. |
| |
|
|
| nordwick |
2012-09-20 15:48
|

Őstag

|
Akkor most mindhárman belevesztünk a londoni füstbe, és elszürkültünk. :-) |
| |
|
|
| kamilla reti |
2012-09-20 16:45
|

Rangidős tag

|
Ettől aztán nem is látlak, csak hallak.!!
Nekem tetszik még a CeamyAcid téma is. Egy kicsit melegebb összhatású. |
| |
|
|
| kamilla reti |
2012-09-20 16:48
|

Rangidős tag

|
Bocs, CreamyAcid |
| |
|
|
| tiszai |
2012-09-20 19:09
|

Fórumozó tag

|
Sziasztok!
Örülök, hogy sikerült és együtt örülhetünk...őszintén megvallom, úgy feldobott, amikor a London Smoke megjelent, hogy a többit ki sem próbáltam még.
Gyorsan le is írtam, mielőtt még elfelejtem, hogyan is csináltam. Akkor lázas alkotó munkát kívánok. |
| |
|
|
| nordwick |
2012-09-22 14:00
|

Őstag

|
"Nap" (SW: ArtRage 2.5 ecset és festőkés 90 százalékban + Gimp 2.8.2) (Azért nem töltöm fel e főoldalra mert készül egy jobb változat)

És egy kis video az ArtRage ecset és festőkés együttműködésének demonstrálására. (Azért akadozik a "film" és nem látszik a dinamika, mert a pillanatfelvételek amikből össze lett rakva viszonylag nagy időközökkel készültek. Mondjuk hogy nem "film" még hanem jó sok fázisfotó egymás után)
http://www.csanal.../arefk.wmv
Az ArtRage festőkés működése azért (IS) elgondolkodtató(an) okos, mert "emlékszik" azokra a festékrétegekre, ami alul vannak, esetleg nem is látszanak. Tehát a memóriában nem csak "síkban" van a kép eltárolva (melyik pont milyen színű) hanem térben (egy adott pontban milyen színek vannak egymás fölött)
Szerkesztette: nordwick - 2012-09-22 15:15 |
| |
|
|
| kamilla reti |
2012-09-22 16:25
|

Rangidős tag

|
Szép lett a Napod. Kíváncsi vagyok, mi lesz vele még. Most olyan, mintha egészen közel lennél hozzá és látni, ahogy fortyog. Eszembe jutott róla a Solaris" című film. 
Tetszik a videód. A CorelPainter is hasonlóképpen működik. De talán már próbáltad is. Jó kis munka lehetett ezt összerakni. |
| |
|
|
| nordwick |
2012-09-22 17:06
|

Őstag

|
A Color Painterhez egy fél élet is kevés :-)
Persze, "próbáltam" (próbálom) ... talán úgy tudok felé közeledni, hogy pici előre meghatározott célfeladatokat tűzök ki magam elé és azokkal kapcsolatban nézem, hogy hogyan lehetne megcsinálni. |
| |
|
|
| kamilla reti |
2012-09-22 17:06
|

Rangidős tag

|
Akkor még éppen van egy fél!!! |
| |
|
|
| kamilla reti |
2012-10-16 22:48
|

Rangidős tag

|
http://cargocolle...ragmenting
Szeretem!! |
| |
|
|
| nordwick |
2012-10-16 23:07
|

Őstag

|
(hű ... itt jó sok minden néznivaló van) |
| |
|
|
| nordwick |
2013-01-25 16:57
|

Őstag

|
Hatalmas mennyiségű "tananyag" digitális festéshez - rendszerezve.
http://www.howtod...paint.com/ |
| |
|
|
| nordwick |
2013-02-28 12:02
|

Őstag

|
A digitális dolgokon belül a festésnek eleve új téma lehetne, de most meg azon belül:
"lazúrozás"
Először a "festőkést" szerettem meg (illetve gyakorolom) -előbb mint az "ecsetet" - ... de most meg ez a következő )
...ez itt egy részlet ( vajon mi kehet ez? ) egy most készülő képemből...
Tehát az a lényeg (lazúrozás) hogy semmi puhító tompító eszköz (pl "flat" tipusú festőkés, blur szerű effektek stb ) hanem csak ecsettel festékrétegek finom egymásra vivése.
 |
| |
|
|
| nordwick |
2013-03-27 11:48
|

Őstag

|
A Gimppel való ismerkedéssel az ecsetdinamikáknál tartottunk ( #85) , ami most jön az nagyon durva lesz avagy a
"Gimp felsőfokon"
1. A Gimp programozása.
A Gimp miután nyílt forráskódú program, minden belső eljárásához hozzá tudunk férni, és ezek használatával BÁRMIRE megtaníthatjuk, amit csak szeretnénk hogy tudjon. Nincs olyan ötlet amit ne lehetne megoldani. Nagyon sok fáradtságot tudunk ezzel megtakarítani + olyan feladatok is lehetségesek, amiket manuálisan nem is lehetne megoldani, programból viszont igen.
Ez által egy drasztikusan megnövelt erejű eszköz kerül hirtelen a kezünkbe.
Természetesen ismerni kell maximálisan, készség szinten a Gimp "normál" működését, valamint nem árt valamilyen szintű bármilyen programozási nyelv ismerete, hogy legalább picit értsük, hogy hogyan épül fel egy ilyen program, mik azok a függvények, hogyan kell őket paraméterezni, stb. A Gimp programnyelvének szintaxisa nem könnyű, sőt egy idő után gutaütést is lehet kapni a sok zárójeltől de meg lehet szokni. A neten elérhető a dokumentációja.
Példaképpen írtam egy picike programot, hogy látható legyen a folyamat. Egy nagyon egyszerű dolgot csinál: készít egy új képet, és erre egy már meglévő, névvel rendelkező gradienssel kitöltött téglalapot fest (méret, szín, élsimítás, átlátszóság, mód, stb )
A programot egy sima txt (pl notepad vagy notepad++) szövegszerkesztőben írtam.
Ha valaki ki akarja próbálni, nagyon egyszerűen kell "installálni a Gimp alá":
1. Bemásolni egy txt fileba, és (bármilyen névvel) *.scm kiterjesztéssel elmenteni a Gimp scripteket tartalmazó könyvtárába, (nálam ez pl itt van c:\Program Files\GIMP 2\share\gimp\2.0\scripts\ )
2. Elinditani a Gimpet, és a menüben a Script-Fu/Saját alatt máris ott a mi menüpontunk a Tsruct, rákattintva teszi is a dolgát. "Interaktív" : a kép méretét, és a színátmenetet kéri be a felhasználótól.
;program eleje
(define (Tstruct size szinatmenet )
(let* (
; Elkészítjük az új képet, és egy layert, inicializáljuk
(image (car (gimp-image-new size size RGB )))
(layer (car (gimp-layer-new image size size RGB-IMAGE "elso réteg" 100 NORMAL-MODE))))
(gimp-palette-set-background '(0 0 0))
(gimp-drawable-fill layer BG-IMAGE-FILL)
(gimp-image-add-layer image layer 0)
;Egy már meglévő, névvel rendelkező gradienssel kitöltött téglalapot készítünk (szín, élsimítás, átlátszóság, mód)
(named-grad-rect image layer szinatmenet NORMAL-MODE 80 130 130 200 300 TRUE 5 130 130 330 430 )
; (named-grad-rect im lay ngrad mode opa x0 y0 a b ISfeather r v1x v1y v2x v2y )
; megjelenítjük a képet
(gimp-display-new image)
image))
;***
;A főprgramban meghívott eljárás:
(define (named-grad-rect im lay ngrad mode opa x0 y0 a b ISfeather r v1x v1y v2x v2y )
(gimp-rect-select im x0 y0 a b CHANNEL-OP-REPLACE ISfeather r) ; négyszögletes kijelölés
(gimp-gradients-set-active ngrad)
(gimp-blend lay CUSTOM mode LINEAR opa 0 REPEAT-NONE FALSE TRUE 3 0.2 TRUE v1x v1y v2x v2y)
)
;***
;A főprogram és a meghívott eljárás regisztrációja a Gimpben:
(script-fu-register "Tstruct" "T-strukturalt program" "Eljarast hiv es rajzol" "CS T" "CS T" "2013" ""
SF-VALUE "méret" "600" SF-GRADIENT "kitoltési gradiens" "Golden" )
(script-fu-menu-register "Tstruct" "<Image>/Script-Fu/Sajat" )
(script-fu-register "named-grad-rect" "nevvel-rendelkezo-gradienssel kitoltött teglalap"
"Készít egy már meglévő, névvel rendelkező gradienssel kitöltött télalapot, átlátszósággal, élfinomítással, festésmóddal"
"CS T" "CS T" "2013" "" )
;program vége |
| |
|
|
| nordwick |
2013-03-27 12:18
|

Őstag

|
#81 (Kamillának) Találtam valamikor egy dokumentációt a neten, ami akkor keletkezhetett mikor a Gimpet "magyarították".
Gyakorlatilag egy hosszú lista, mindenről ami magyarításra került, szavak é kifejezések. Így aztán egy sima keresővel akár az angol akár a magyar kifejezésből kiindulva meg lehet találni a másik nyelvi verzióban lévő párját.
http://www.fullsa...1/po/hu.po |
| |
|
|
| kamilla reti |
2013-03-28 07:22
|

Rangidős tag

|
Jaj, de aranyos vagy!! Köszönöm Nordwick! |
| |