Pemzli.hu -Válogatott festőművészek oldala- - Fórum: Street art másképp

Bejelentkezés

Felhasználónév:  Jelszó:    Regisztráció |  Elfelejtett jelszó

Hozzászólások

 Téma nyomtatása
Street art másképp
szigetimarta
#1 Hozzászólás nyomtatása
2013-03-27 16:00
Avatar

Rangidős tag


Hozzászólások: 399
Regisztrált: 11.01.13

Ez egy elgondolkoztató művészeti alkotás.....


Parental Advisory. Aggressive street art!
Animal Equality - Protest during “Day Without Meat” in Barcelona.
Instagram: http://instagram.com/streetartretards
Twitter: http://twitter.com/artretards
via www.commonbloggers.com
szigetimarta hozzácsatolta az alábbi képet:


[164.19kB]
 
nordwick
#2 Hozzászólás nyomtatása
2013-03-27 19:34
Avatar

Őstag


Hozzászólások: 1713
Regisztrált: 15.11.11

Erről Jim Jarmush filmrendező jut eszembe, aki azt vette észre hogy egyre nehezebb dolog átütni az emberek ingerküszöbét... végülis ugyan arról szeretett volna beszélni a filmjeiben ... de egyre durvábban kellett fogalmaznia... a "Törvénytől sújtva" és a "Halott ember" (amiben még kannibalizmus is van) eltelelt 10 éveben valami romlás nagyon felgyorsult az emberek felfogóképességében.
 
http://www.csanalosi.net/index.htm
szigetimarta
#3 Hozzászólás nyomtatása
2013-03-27 21:16
Avatar

Rangidős tag


Hozzászólások: 399
Regisztrált: 11.01.13

A másképp az nálam többirányú dolgot takar...egyrészt, hogy van egy kép az utcai művészetről, annak stílusairól, stb. Van képünk a performans-ról, de ez valami más. Ennek a dolognak a jelentősége az ötletben van, illetve abban, hogy attól lehet valami jó, hogy nem szép...élethűnek élethű, hisz direkt ez a kifejezés eszköze, de a szépségen kívül rengeteg minden lehet a képben, egy műalkotásban amivel lehet dicsérni, és ami tartozhat az elemzéshez.
Tudom, most én lettem a "rosszfiú"... (a "rosszlány" mást sugallhatna), de sokat olvasgatom itt is, illetve máshol is a véleményeket, és a leggyakoribb jellemzés, hogy "de szép". Ami lehet elég is, de én pl. szeretem ha valaki mondjuk azt is elmondja miért szép neki az a kép. És ha ez megtörténik, akkor én kicsit jobban megismerem az illetőt, a gondolkodását, és nekem az lenne a cél, hogy aki minősít annak kicsit jobban belelássak a fejébe. De ez az én véleményem Grin
Illetve egyáltalán nem ragaszkodom az én képeimnél a szépség fogalmához, sőt, bevallom már más érdekel a festészetben, mint a szépség megjelenítése...
Nekem ezért jelent sokat a fenti kép, mert valami egész mást jelent, és valami többet.
És igazad van Tibor, egyrészt valóban felgyorsult a romlás, de nem csak az ingerküszöbbel, hanem az érzelmi intelligenciát is kellene mérni. Én azt csinálom a diákjaimmal, amikor beszélgetünk, adott esetben műalkotásokról is, hogy írjon fel nekem 10 érzelmet.... és nagyon sokan nem tudnak felírni ennyit sem. Pedig legalább 200 féle érzelem meg van fogalmazva a magyar nyelvben. Akkor hogy is tudna megfogalmazni véleményt műalkotásokról, ha nincs rá szava, illetve ha nincs is az érzelmi skálájában olyan amit az alkotás fel akar ébreszteni benne.
Aztán ami még ebben a képben megfogalmazott a gondolat amit tovább lehetne vinni ezen a műalkotáson keresztül a mai emberi értékekről, hogy ki mire értékeli a másik embert, a másik élőlényt.... szóval bonyolult. Nekem Grin
Meglehet, hogy más egy pillanat alatt átlátja ezt. Én élvezem, hogy több mindenre asszociáltam amikor megláttam.
 
nordwick
#4 Hozzászólás nyomtatása
2013-03-27 21:42
Avatar

Őstag


Hozzászólások: 1713
Regisztrált: 15.11.11

Igen ... nekem is egyszerre több irányba indultak a gondolataim... az egyik ezek közül az "hogy ki mire értékeli a másik embert" ... és érdekes, de a "Húsbolt" képednél is ez az egyik gondolati irány(om) ...
 
http://www.csanalosi.net/index.htm
nordwick
#5 Hozzászólás nyomtatása
2013-03-27 22:43
Avatar

Őstag


Hozzászólások: 1713
Regisztrált: 15.11.11

Másrészről igen... van ez a kínzó kíváncsiság. a másik ember iránt... a véleménye, ami ő ... meg bármi ami ő.
szerintem ez a legtermészetesebb emberi igény, ez a kíváncsiság ...és hát a festőkre korlátozva, ez ilyen. De senki a festők közül nem mondja ki ezt soha rendesen, hogy nem azért nem jó egy (kép)értékelés a miértek elmondása nélkül, mert akkor nincs rendesen értékelve a kép, hanem azért, mert akkor az értékelő adós marad önmagával. A festő tulajdonképpen kérdez a képével, vagy még inkább kezet nyújt. És egy kéznyújtásra nem érkezik válasz Egy kéznyújtás nem érkezik.
 
http://www.csanalosi.net/index.htm
szigetimarta
#6 Hozzászólás nyomtatása
2013-03-28 06:22
Avatar

Rangidős tag


Hozzászólások: 399
Regisztrált: 11.01.13

Igen, hisz a kommunikáció alapja, hogy van az adó, van a vevő és van a kód amivel közvetíti az adó az információt. Jó, hogy felhoztad a hentesboltos képem, mert ha hiszed ha nem egy kezemen meg tudnám számolni kinek jött át az, hogy ott húsvásár van...még a melegedni bemenő hölgy is a vásár része.... és mondjuk nekem azért lenne jó ha kapnék bővebb információt mert az is előfordulhat, hogy én nem választok jó kódot az információm közvetítéséhez. Vagyis valamiféleképpen nem festettem meg jól a témát, és nem feltétlenül a technikai dolgokra vagyok kíváncsi hanem, a mondanivalóra.
A másik fele a dolognak, hogy azzal is küzdök mostanában, hogy kik akik minősítenek a művészetben. Én helyi szinten, de az országos szintű botrány is ott van azért a tudatomban...a Művészeti Akadémia botrányaival....
Amikor évente egyszer kiteszem a képeim a suliban ahol tanítok persze, hogy hallom a sok de jó, de szép véleményt a gyerekektől is, ami nagyon jól esik, de ha művészeti portálra teszem fel és ott szintén hozzáértők vannak, akkor én ennél többet várnék. Nem csak amiatt, hogy "kinyújtsa felém a kezét", hanem mert ő lehet az aki bennfentesebb a dologban. És szó nincs arról, hogy csakis pozitív véleményekről beszélnék.
 
szigetimarta
#7 Hozzászólás nyomtatása
2013-03-28 06:23
Avatar

Rangidős tag


Hozzászólások: 399
Regisztrált: 11.01.13

http://www.saudek...
Ez egy nagyon fura, sok botrányos képet alkotó festő. A házaspár közösen dolgozik, az oldaluk is közös.
Tavaly tartottam egy előadást arról, hogy két kortárs festő mennyire másként tudja megjeleníteni az emberi testet, Saudec-et hasonlítottam össze Sándorfival..... Egyszerre volt nehéz és könnyű, hisz szembeötlő a különbözőség, de engem mégis az indíttatás ami érdekelt. Ki miért éppen úgy.... Grin
Szerkesztette: @Attila - 2013-03-28 12:36
 
nordwick
#8 Hozzászólás nyomtatása
2013-03-28 09:46
Avatar

Őstag


Hozzászólások: 1713
Regisztrált: 15.11.11

"A másik fele a dolognak, hogy azzal is küzdök mostanában, hogy kik akik minősítenek a művészetben. Én helyi szinten, de az országos szintű botrány is ott van azért a tudatomban."

Te is, meg még sokan ismerik a véleményem erről a dologról, de vannak akik nem, azért írom le.
Először is van ennek egy lesújtó része. Az lenne a kisebb baj, ha azt kellene kimondani, hogy minősítési helyzetbe 0 kompetenciájú emberek vannak, de a helyzet ennél rosszabb, nem ez van, hozzáértők, és mégsem azt teszik amit kellene tenniük. Ennek oka van. Én azalatt az pici idő alatt amit megéltem nem találkoztam másféle változattal, pedig volt sok változat, sok "kultúrpolitika", ideológiai platform, párt, stb. Egy valami közös volt, ezektől teljesen függetlenül és ez az, hogy tudatosan nem szabad az embereknek olyan dolgokhoz jutni amitől gondolkodni kezdenek, tudatossá válnak, felébrednek. A rendszerek csak akkor tudnak funkcionálni, ha egy buta érzés és gondolat nélküli embermasszával kell foglalkozniuk, ezeket lehet csak kifosztani. Egy tudatos ember nem vásárolgat fölöslegen, nem lehet rávenni arra hogy fillérekért dolgozzon, nem vesz fel hiteleket, törődik az egészségével, nem válik bűnözővé, stb. A művészek ilyen szempontból az egyik legnagyobb veszélyforrásnak tekinthetők, a rendszer üzemeltetői szempontjából, mert olyan dolgot hoznak létre, ami az embereket felébreszti. Ezért ezt nem szabad nekik megengedni. Erre már nagyon régen rájöttek, mindenkinek ajánlott olvasmány pl. Komintern kongresszusainak idevonatkozó részei, ahol ezt még nyíltan tárgyalták. Gyakorlatilag ami ma történik és ahogy az akkor lett kitalálva. Módszertanilag is. Hogy kik vannak minősítő pozícióban ... a fejétől bűzlik a hal, és bűzlött is mindig, aztán ez a bűz megtalálja több szinten az erre alkalmas emberi tartás nélküli alkalmazottait.

" azzal is küzdök mostanában" , "ott van azért a tudatomban". Ma egy művész feladata nem csak az, hogy maximális szinten alkosson, hanem az, hogy felismerje a szerepét, vagyis azt, hogy az emberek felemelésére, tudatosítására született, és ráadásul egy olyan korban ahol erre eszközök is a rendelkezésére állnak. Pl felismerje hogy ami zajlik a Művészeti Akadémia kapcsán (pro és kontra) az vihar egy pohár vízben ahhoz képest, amit Ő tud tenni, és kell tennie. A rendszer most nagyon kínlódik, hogy az ami majdnem egy évszázadon keresztül működött, most már nem fog működni, hiába próbálják ezt valami jelentőséggel bíró dolognak beállítani nem az. Ma valaki leül a net elé, és 30 percet foglalkozik naponta azzal hogy festményeket keres, és néz, és ezek kapcsán gondolkodik, ahogyan pl mondjuk 30 percet tornázik, mert fontosnak gondolja az egészségét, tehát fontosnak gondolja a leki egészségét. Ezt a rendszer nem tudja megakadályozni, nincs rá módszer, és az évszázados bejáratott minősítősdi adoptálása sem lehetséges, illetve hamvában holt ötletek, előbb utóbb eltűnnek.
2 órás munkával, és 0 pénzzel el tudom érni, hogy a festményeimet 2 hónap alatt többen nézzék meg, mint a Műcsarnok legnagyobb nézőszámú tavalyi kiállítását. Ennek utána, kérdezem mekkora jelentősége van annak, hogy épp melyik párt alkalmazottja vezeti a Műcsarnokot. Semennyi.

Tehát a művésznek ezek a dolgok NE "legyenek ott a tudatában", mert, ha ott vannak az azt jelenti, hogy a személyes felelősségét, és személyes lehetőségeit nem ismerte fel, mással foglalkozik, ráadásul egy jelentőség nélküli valamivel.
"Nincs mögötte ország" mondja Fehér László, én ezt egy kifejezetten rossz gondolati iránynak gondolom, és megfordítom a dolgot: ma nem az a kérdés hogy egy festő mögött ki és mi van, egy kis társaság, egy párt, vagy uram bocsá' egy ország.
A festő van az országa mögött, és nem fordítva. Azon kell gondolkodnom, hogy én az "országom mögött vagyok e". Nekem kell gondoskodnom őróla, a benne élőkről, mindent megadni nekik amire csak képes vagyok, és amiben ma ők nagyon szűkölködnek. És nem elvárni semmit, főképp nem azt, hogy kitapossa az utamat. Az festő úttörő, elöl megy és mindenkinek átadja amire rájött, amit talált, bátorít, lelkesít, AD. Nem elvár, nem az elismertségén gondolkodik, nem a pénztárcája vastagságán.

Na kb. ezt gondolom erről. Smile
 
http://www.csanalosi.net/index.htm
szigetimarta
#9 Hozzászólás nyomtatása
2013-03-28 17:42
Avatar

Rangidős tag


Hozzászólások: 399
Regisztrált: 11.01.13

Az hogy van-e a művész mögött ország vagy sem az is egy jelentős kérdés.... én sem azért festek, mert az ország várja el, vagy bárki más elvárja, hanem belső indíttatásból, és te is tudod hogy főleg az itthoni raktárnak.
Ma amikor meghallgattam a Mérő konferenciát és ott ültem jól éreztem magam, ugyanis néha az embernek jó ha olyanok közt van akiknek hasonló gondolatai vannak, akik hasonló értékrendet képviselnek, még ha abban vita is van, mert csak az okos emberek tudnak valóban jól vitatkozni is. És amikor a festészetről van szó, akkor vannak szintén olyan emberek akikkel jó együtt lenni,mert közös nyelvet beszélünk... közösek a célok, az elképzelések, és akitől így jobban esik a kritika a vélemény.
Nekem is meg van a saját szigetem ahol ez meg van...de a bölcsész agyam a miért szót gyakran előveszi...miközben a legtöbb esetben tudom is a választ a miértekre...vagyis, hogy miért gondolják némelyek, hogy mások vállára állva, azt a földbe döngölve magasabbra juthatnak... tudom Grin
Aztán a pedagógus véna, aki szeretné ha kicsit kiműveltebbek legyenek az emberek a művészetben, a művészeti kifejezőeszközökben is..és a kritika, vagy dicséret megfogalmazásában is....
Ez főleg a napokban erősödött fel, és főleg a helyi szintű dolgok miatt. Sajnos megtalálják az embert olyanok akik segítségre szorulnak, de önmagukon nem tudnak segíteni ezért igyekeznek a másikra tolni a dolgokat, így azt remélve a felelősségben is osztoznak...és ha egy város képzőművészeti élete nem működik jól, arról a művészek is tehetnek.... mert nekik is tenni kellene azért, hogy az emberek lássák a képeiket, hogy elinduljon valami kulturális élet. Nem egy emberen múlik.... de ha igen akkor baj van...
 
nordwick
#10 Hozzászólás nyomtatása
2013-03-28 19:06
Avatar

Őstag


Hozzászólások: 1713
Regisztrált: 15.11.11

Ezekkel mind csak egyetérteni tudok. Ami nekem a gondom a a panaszkodó, nyafogó festő - nekem az hogy valaki festő és nyafog, az két teljesen távollévő és összeegyeztethetetlen dolog... a kisgyerek nyafog, az éretlen felnőtt nyafog, a meghasonlott ember, ...de a festő az nekem nem ez, a festő az egy világító torony, egy útjelző, aki ha teljesen egyedül is marad, és ha teljes értékválságban van és teljes bizonytalanságban is minden felől, akkor sem nyafog. Lehetne az hogy valaki olyan mértékig úttörő, hogy teljesen egyedül marad, de ez nincs, ilyen szituáció nincs, minden szinten minden repülési magasságban vannak emberek, akikkel együtt lehet repülni, sosincs ez az egyedül szituáció... de ha lenne, a festőnek akkor sem szabadna nyafogni. Olyan ez mint mikor Koko (Kovács István a bokszoló) akire ezer kisgyerek nézett fel egyszer csak 1-2 meccs elvesztése után) elkezdett szerencsétlenkedni nyilatkozott egykét olyat hogy a sok kis gyerekben összedőlt egy világ, aztán elment médiasztárnak. Szerintem olyan ideális értő közeg ami Fehér Lászlónak adatott nagyon ritkán adatik festőnek, ennyre maximális támogatás, ilyen más országokban nincs, sehol, vagy hogy legyen ezerszeresen meg kell érte dolgozni ... tehát még azon túl is hogy haragszom, még jobban haragszom Smile Fehér László gyökerei nem az én gyökereim, más tőről fakadtunk, nekem mégis példaképem, és az egyik ma élő legnagyobb festőnek tartom, nagyon régóta, és a közös gyökerek hiánya ellenére rengeteg közös pontot találok, és találtam, nekem nagyon sokat ad vissza vissza térek a képeihez, és sokszor jelent emberi és festészeti értelemben kiutat is ez a "találkozás", és ha mérges vagyok akkor éppen azért vagyok nagyon mérges hogy nekem a példaképeim ne nyafogjanak, vagy ha bajuk van akkor mondják meg rendesen hogy mi a bajuk, mert szerintem Fehér Lászlónak az a baja hogy a "vasfüggöny lehulltával" (ahogy ő fogalmaz) szembesülni e kellett azzal, hogy hozzá hasonló nagyon jó festők sokan vannak, és egy nemzetközi porondon már nem lehet ezzel a kényelmes magatartással feljebb pozicionálódni, és ennek nem az ország az oka, hanem a jól megszokott kényelem.
 
http://www.csanalosi.net/index.htm
szigetimarta
#11 Hozzászólás nyomtatása
2013-03-28 21:39
Avatar

Rangidős tag


Hozzászólások: 399
Regisztrált: 11.01.13

Az egyik megközelítés a kényelem valóban. De akkor hadd térjek vissza képre amit ide feltettem. Ez az utcai művészet arra jó valójában, hogy kicsit kizökkentsen a kényelmi zónánkból. Igaz, hogy a vegetáriánus elképzeléseket pártolja, de szerintem annál azért több. És igen, csináltak valamit, ami borzalmas, ami felkeltette az érdeklődést, és tuti kapott negatív kritikát is, de mégis nyomot hagyott sokakban.... Bennem biztos hogy mélyebb nyomot, mert nagyon tetszik az, amikor másképp gondolkodnak az emberek az átlagosnál. És most jöhetne a kifejtése annak, hogy mi az átlagos. Grin de nem akarom...És tudom itt az országban is próbálkoznak ilyen különc dolgokkal, de valóban érzem, hogy kezd kissé lefojtottabb lenni a dolog.
A sajnáltatós művészekből pedig én is ismerek párat...aki arra hivatkozik már vagy 15 éve, hogy nem megy neki az üzlet, nem ad el elég képet, de közben bejárta a fél világot a festészettel keresett pénzen.... de biztos nem megy neki olyan jól.... Grin És én nem irigylem, megdolgozott érte, csak a miért jön elő megint...miért kell akkor ez a körítés?
 
nordwick
#12 Hozzászólás nyomtatása
2013-03-28 22:05
Avatar

Őstag


Hozzászólások: 1713
Regisztrált: 15.11.11

Na akkor ebben egyetértünk Smile a "miért ez a köríés"-ben.
Térjünk vissza szerintem ENNEK a témának a lényegéhez, aztán még a Fehér László témádnál el szeretnék mondani dolgokat kódolásról és dekódolásról.

"És tudom itt az országban is próbálkoznak ilyen különc dolgokkal, de valóban érzem, hogy kezd kissé lefojtottabb lenni a dolog."
Szerintem nem. Az amit végül "mikor megtörténik", kiállítódik, stb "különcnek" hívunk, annak hátterében egy ember magára találása rejtőzik, Bátorságnak néz ki, de az is, pl franciában ismerek egy srácot, aki nagyon sok kiállítás és teljes szabadság, stb háttérrel egyszerűen sokkot kapott attól, hogy amire rájött, hogy egy performansz keretében a barátnőjével előadjanak egy álmot (álmát) az utcán... hogy az nem fog menni... Tehát tényleges fizikai sokkot, egy nappal előtte.
Az igazsághoz bátorság kell...

tehát azért mondom hogy "nem", mert sokan egyrészt felfedezik az igazságot, másrészt el is jutnak odáig hogy elég bátrak legyenek elmondani. Ezek egyéni küzdelmek.
Szerkesztette: nordwick - 2013-03-28 22:10
 
http://www.csanalosi.net/index.htm
szigetimarta
#13 Hozzászólás nyomtatása
2013-03-29 04:43
Avatar

Rangidős tag


Hozzászólások: 399
Regisztrált: 11.01.13

Ha sok egyéni küzdelem van... sok olyan tényezővel ami hátráltathat..és most nem tudok belemenni matematikai dolgokba Grin...de szerintem túl gyakran fordul elő, akkor már lehet ez már megemlítésre szoruló tényező..... (a hátráltatás hozzánemértő, ám hatalommar bíró minősítő embert jelenthet)
GrinGrinGrin
 
nordwick
#14 Hozzászólás nyomtatása
2013-03-29 08:00
Avatar

Őstag


Hozzászólások: 1713
Regisztrált: 15.11.11

Ha már statisztika, Magyarország vezető helyen áll az egy tehetséges alkotóra jutó periférikus személyek számában, melynek két csoportja van, az egyik a te általad említett (hatalommal bíró hozzánemértők, de annál féltékenyebb, és hatalmukat fitogtatni akarók) a másik csoportba a haszon lesők, az alkotó munkájából mindenféle módokon hasznot remélő naplopók. Ebben a közeg lehet egyáltalán rendesen dolgozni?
Smile
 
http://www.csanalosi.net/index.htm
szigetimarta
#15 Hozzászólás nyomtatása
2013-03-29 08:26
Avatar

Rangidős tag


Hozzászólások: 399
Regisztrált: 11.01.13

Hát ez az..épp ezen morfondírozgatok..... Grin Grin Grin
 
nordwick
#16 Hozzászólás nyomtatása
2013-03-29 08:39
Avatar

Őstag


Hozzászólások: 1713
Regisztrált: 15.11.11

Kiegészítés. Minél tehetségesebb annál több esik rá. Smile
(Lassan össze lehetne állítani az alkotói lét Murphy törvénykönyvét Smile )
 
http://www.csanalosi.net/index.htm
szigetimarta
#17 Hozzászólás nyomtatása
2013-03-29 10:26
Avatar

Rangidős tag


Hozzászólások: 399
Regisztrált: 11.01.13

Annyira örülök neki, hogy nem mentél el a matematika, és a statisztika irányába számokkal...ott végem lett volna Grin
 
nordwick
#18 Hozzászólás nyomtatása
2013-03-29 10:44
Avatar

Őstag


Hozzászólások: 1713
Regisztrált: 15.11.11

Grin Pedig épp azon gondolkodtam hogy megbecsülöm a periferikus személyek számát. Vegyünk mondjuk 10000 alkotót, és mindegyikre essen átlagosan 5 hatalomgyakorló és 5 haszonleső, akkor az (5+5)*10000=100000 életnehezítő. De alighanem a számítás nem jó, mert vannak naplopók és hatalomgyakorlók, akik egyszerre több alkotónál is haszonlesnek, vagy hatalomgyakorolnak, sőt van olyan is hogy egyszemélyben mindkettőt. Ezért aztán elvileg fölülbecsültem a számukat...miért érzem mégis úgy hogy alulbecsültem Smile
 
http://www.csanalosi.net/index.htm
szigetimarta
#19 Hozzászólás nyomtatása
2013-03-29 11:33
Avatar

Rangidős tag


Hozzászólások: 399
Regisztrált: 11.01.13

Na most azért nem vidítottál fel nagyon...Grin Grin Azt hiszem keresnem kell valami ideillő műalkotást....
 
szigetimarta
#20 Hozzászólás nyomtatása
2013-03-29 11:41
Avatar

Rangidős tag


Hozzászólások: 399
Regisztrált: 11.01.13Grin
tudom furák az asszociációim...
 
nordwick
#21 Hozzászólás nyomtatása
2013-03-29 22:55
Avatar

Őstag


Hozzászólások: 1713
Regisztrált: 15.11.11

Smile nem is Smile pont idevág.
 
http://www.csanalosi.net/index.htm
Ugrás a fórumra:

Share

Copyright ©2011
Az oldal tulajdonosa és üzemeltetője Kagyerják Attila Tamás
Elérhetőség:kapcsolat@pemzli.hu

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2021 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Generálási idő: 0.39 másodperc | 9,156,228 egyedi látogató | jQ Blog