És akkor meg szeretném rögtön az elején magyarázni, hogy mit jelent a téma címe.
Hamvai Kornél (egykori katonatársam, bölcsész, ma kortárs drámaíró) írásából egy részlet segít nekem ebben. ami szerintem az egész problémát felveti, kérdezi, s utána a válaszom is érthető lesz: "Nem maradok lenn! Sem én magam, sem a kis csapatom, sem SENKI."
" ... (Profiliga elnöke, volt futballista és szövetségi kapitány, akinek számomra legemlékezetesebb mondata egy válogatott meccsen hangzott el, midőn Sallóit felrúgták és ő illendően elterült, majd, a szabadrúgást megkapván, már tápászkodott volna föl; ekkor harsogott be neki Mészöly, akárha az egész magyar labdarúgáshoz intézte volna a szavait: "Maradj lenn!" ...) "
(forrás: Hamvai Kornél - Beszélő folyóirat, 12. szám, Évfolyam 4, Szám 11)
Nekem a Kornél idézete azért jó, mert észreveszi az általánost a konkrétban, tehát szó nincs egy konkrét Méyszöly -sallói üzenetről, Kornél úgy mondja Mészöly az egész labdarúgás hoz intézte szavait,..
Nos nem. Az egész magyarsághoz.
És nem Mészöly, és nem akkor, hanem hanem létezik egy "utasítás" ami szinte időtlen , nekünk intézve, és így szól:
"Maradj lenn!"
Kornél védelmében el szeretném mondani, hogy amikor ezt írta, még azért nem tudott a létező legszélesebben értelmezhető problémafeltevésig eljutni, mert nem ismerhette Gyurcsány "Merjünk kicsik lenni" vagy Orbán 1 millió munkahely teremtő programja keretén belül láthatósági mellényben tapogatózó, már reggel 8 kor szétivott kis "közmunkás" teamek brownmozgását városkáink centrumához tartózó utcákon s tereken.
A témát amiről beszélni akarok, nem kell túl sokat magyaráznom.
Sem én, sem még sokan, ebbe a programba nem illeszkedünk.
Mondhatni: leszarjuk. Van dolgunk, igazi, és tesszük a dolgunk.
Sikerek érdekelnek minket. tehetség, munka, figyelem, csapat, együtt, eredmény, győzelem.
Naggyá szeretnénk lenni, nem pedig kicsivé.
Ennek eredményei is vannak, ld Győri ETO kézilabda.
A másik pemzli fórumban (sport) meg a YT csatornám videóidézeteiben kb elmondtam hogy ennek micsoda "erőforrásai" vannak. Milyen emberek, milyen tálentumokkal, gondolatokkal, vágyakkal, szándékokkal, milyen akarással, emberfeletti kitartással, taktikával, tudatossal, ösztönössel ...
Most itt csakis a kis "periféria" dolgairól lenne szó.
Nahát: Nézd az AUDI multit. Utálod "amultikat" ? Miért? Azért mert nem érted őket. Meg ők se téged. A dolgod az, hogy értesd meg magad velük.
Nagyon nehezen mozdulnak. Ehhez azt kell megérteni hogy a működésük determinált, BEVÁLT stratégiákat követve működnek.
Az AUDI az ETO-ba pénzt nyom: mert felfogta hogy érdeke.
Értse meg ezt minden multi. Ez itt az az ország ami be nem azért érdemes befektetni, mert olcsó munkaerő van, és adó nélkül lehet extraprofitot hazatalicskázni, ez is van, nyilván van, DE VAN JOBB. Ezt fogta az AUDI, és ez remélem ennek a példának a kapcsán majd fogja az összes többi is.
Tessünk szponzorálni a tehetséget. Ha szponzorálni tetszik, akkor mi meg a lányaink fiaink mezén bemutatjuk a világnak, hogy ki az az AUDI, aki nálunk komolyan veszi a tehetséget, csapatot. Megmutatjuk hogy nem csak abszurd, hülye együttműködések léteznek. Itt a példa.
És én annak is baromira örülnék, ha mindez átterjedne az "iparon kívüli" "szponzorációról" az iparon belülire. Kedves multik, tessenek ezeket a kézilabda videokat alaposan tanulmányozni. Egy Görbicz -passz nem csak Görbicz passz. Kovács Zsolt esztergályos (aki most 53 éves, láthatósági mellényben a csikket szedi az árokból) ... tud Görbicz paszot adni.
Hát tessék ezt is felfedezni Menni fog
A lényeget elmondtam. Sikeres nép vagyunk. Ha véletlen egy multi, vagy valaki úgy érzi, hogy szeretne a szélárnyékunkban egy kis valódi sikerre nyomulni: rajta: tessék kifejezni pénzben eme óhajt
Most azoknak üzennék, aki úgy vélik sokáig lehet üzemeltetni az "elhallgatás" "áttematizálás" "kommunikálás" gépezetét. : Nem lehet. Nálunk nem.
Az Győri Audi Eto lányainak példája nem egyedi, és nagyon ragadós.
Hiába lett megoldva hogy ne lássék, ne lehessen lelkesítő az embereknek, alig tudja megnézni valaki, digitv, stb, stb. Ez a fajta elsumákolás már nem fog menni.
Azért nem, mert a "támadási irány" ez ügyben a nép volt, de jelen esetben a multi fogja elmesélni a másik multinak, hogy hoppá, itt valami más működik.
Nacionalizmus. Ha már "politika". Ezerszer elmondtam, hogy a nacionalizmus pozitív dolog. Nem pedig negatív. PLÁNE ha az olyan nacionalizmus mint a miénk.
De félreértés ne essék, nekem a francia ember nacionalizmusa is pozitív.
De most nézzük a "plánét". A magyar büszke arra hogy magyar. Nem csak történelme van hanem küldetése is. És ha hagyják akkor meg is felel ennek. És ha próbálják nem hagyni hogy megfeleljen: akkor is megfelel. Vagyis történelmét és küldetését TUDJA gyakorolni a jelenben is. TEHÁT joggal büszke, van mire büszkének lennie.
A magyar szerető nép, befogadó. Legyen az vendég vagy elnyomó: ha itt járt, hát szeretettel fogadjuk. Megvendégeljük, lássa mink van, egyék igyék, sőt, kíváncsiak is vagyunk rá, meséld el komám, hogy is kell virág-kertészkedni hú de jó ez, mesélj még: ezt bizony megtanuljuk, mert ez nagyon jó!
Így vannak ezek az Eto-ban játszó más országbeliek is. Szerb, francia, norvég.... miféle nacionalizmus ????
Miért is van egy ilyen kis csapat tele vendégekkel? Miért is vonzó egy norvég csúcs egyéniségnek, csúcs tudású embernek idejönni? Mert azt amit tud, azt itt ki tudja bontakoztatni. Azért. Nem másért. Vannak más klubok, csapatok, pénz is van, de ilyen HATÉKONY szeretés nincs. Ilyen összetartozás, ilyen csapat, ilyen együttműködési lehetőség, ami egy tehetség számára egy egyén számára a max kiteljesedést hozza, sőt túlmutat ezen. Löke számára sehol a világon nem lesz Görbicz gólpassz. Az figyelemből ered, a figyelem pedig szeretetből.
A mi nacionalizmusunk ez. Befogadni valakit, beteljesíteni, kiteljesíteni, többé-tenni maga-magánál, közben együtt-lenni vele, és magunkat is többé tenni őáltala.
Nekem abszolút teszik az, hogy ezt a működést IS belátta az AUDI (közös jól-felfogott érdekeinken belül) és konkrétan EZT is szponzorálja. Ezer minden tetszik ebben. Teszik hogy fullextrás csapatot akar, hogy a legjobbakat keresi meg, és pénzben mindent megad nekik, hogy ne ez a kérdés legyen az akadály hogy valaki kipróbálja és megszeresse (amit nem lehet megszeretni - ...) Hát láttam az öleléseken a Larvik döntőn... a kérdést... (norvég a norvégot kérdezte)
Te, jó "ott"?
- aha
- mert a pénz?
- hm
- Deakkor MI?
- deakkor ... ))
Tulajdonképp az egész "internacionalizmus " kerül a helyére.
Politika témakörben indítottam ezt a témát: hát akkor. addig nagyon szép az internacionalizmus annak kitalálói számára míg az úgy működik ahogy kitalálták, határok elmosása kereskedelmi célból, franciában megveszem a sajtot, szlovéniában eladom, ráteszem az árrésem, ha kell ledózerolom a szlovén sajttermelést... a pofáraesés akkor kezdődik mikor az "internacionalizmus" erre az eredeti biznisz elgondolással totál ellentétes formát kezd ölteni.
Ha csak "kezd" azt még ledózerolják. De az igazi "internacionalizmussal" sajnos a kitalálói sem számoltak.
Görbicz passzol Lökének. Löke pedig figyel rá, és gólt dob.
...
hát ilyesmi
Szerkesztette: nordwick - 2013-05-06 21:29
Ma reggel hallgattam egy beszélgetést a magyar milliárdosok szponzorálási szokásaikról... az hangzott el, hogy a magyarok általában utálják a gazdagokat, irigylik őket, és ezt ragozhatnánk. Európa nyugatibb részén a nyereség 10%-át jótékonyságra adományokra szánják a gazdagabbak..kultúrája van, hogy tesznek a közért.... A beszélgetésben az hangzott el, hogy ezt még meg kellene tanulni a milliárdos rétegnek is, és a nem annyira gazdagnak is.... Amióta képzőművészeti egyesületet vezetek mindig kerestem szponzorokat a tárlatok díjazására.... régebben 10-15 vállalkozó is akadt...mostanra elfogyott. Pedig a vagyonuk azóta gyarapodott.... hogy is van ez?
Erre a kérdésre viszonylag könnyű válaszolnom."könnyen jött pénz könnyen megy el" mondja a magyar mondás.
De ez hogy jön ide? Egyszerűen. Most megy el "könnyen" egy gazdag réteg könnyen szerzett pénze.
Az tud szponzorálni, aki érti hogy mi a pénz, Érti hogy munkából lehet előállítani, munka az amikor "dolgoztatom", munka a befektetés is. És nagyon nagy munka támogatni valamit, valakit.
Az a réteg akiről beszélsz ajándékba kapta pénzt, és most szórja el. Sem a megszerzéséhez fűződő munkához sem ahhoz a munkához ami a befektetését jelenteni semmi köze.
Gyakorlatilag egy ingyenélő csapat dorbézolásának időszakát éljük. Egy bérgyilkolásból élő sziciliai maffiozó jobban megbecsüli a pénzt, mint ez a réteg, és olasz faluk bevételének a 90 százalékát produkálja ...stb...
Győri ETo-s hasonlatomat is had mondjam el. Görbicz Anita sok pénzt keres. Nagyon jó fizetése van. És tudja hogy az munkából lett. És alapítványt hozott létre a legtehetségesebb ifi kézilabdázók számára ebből a fizetésből. http://www.youtub...OzszsmyWLQ
Tehát VAN pozitív példa is, és szerencsére egyre több.
A negatív példák meg ahogy kinéz elfogynak. Főbelövik magukat egy Hyat hoteles kaszinózás hajnalán, ha másképp nem..
Szerkesztette: nordwick - 2013-05-06 21:33