Pemzli.hu -Válogatott festőművészek oldala- - Fórum: Ripley - a digitális művészet kérdőjelei

Bejelentkezés

Felhasználónév:  Jelszó:    Regisztráció |  Elfelejtett jelszó

Téma nyomtatása
Ripley - a digitális művészet kérdőjelei
@Attila
#61 Hozzászólás nyomtatása
2013-07-31 13:33

Főadminisztrátor

Regisztrált: 05.02.11

Igen, mert szerintem olyan témát feszegetünk, ami jelenlegi eszközeinkkel kifejezhetetlen.

Csak remélni merem, hogy a következő generációk már egy egészen más formában fognak kommunikálni, érteni, látni és sorolhatnám még mit csinálni.
Jelenleg az egyének között óriási különbségek vannak, nem anyagi, nem testi értelemben.
Mégis úgy gondolom, hogy az emberiség egy olyan pont előtt áll, mikor felgyorsulhatnak az események, sokan jöhetnek rá arra, hogy amiben eddig éltünk, annak semmi köze a valódi élethez, az egy visszamaradott valami.

Mint egy hangyaboly, ahogy a mi szintünket se tudja ésszel felérni, csak teszik a dolgukat, úgy még mi se tudjuk a következő szintet ésszel felérni.
Mikor egy-két hangya egyáltalán meglátja azt a másik világot és a következő szintnél már elkezd azon agyalni, hogy miként lehetne átlépni oda, majd elkezdi megértetni a többiekkel is...na az egy fordulópont a hangyatársadalom életében.

http://pemzli.hu/
nordwick
#62 Hozzászólás nyomtatása
2013-07-31 14:33

Őstag

Regisztrált: 15.11.11

Igen.
Pontosan ez van.
Erre van a Pemzlifórum.
Látom ezeket a lépcsőket, látom hogy 1 vagy 2 évvel ezelőtt milyen problémák jöttek elő, mik tudtak konfrontálódni. Azt látom, hogy egyre élesebbek. Én azt érzékelem, hogy itt a z emberek ki tudják fejteni, felvállalni, konfrontációba vinni (ez három dolog) a legvégső kérdéseiket is.

http://www.csanalosi.net/index.htm
artinko
#63 Hozzászólás nyomtatása
2013-07-31 18:11

Haladó fórumozó

Regisztrált: 28.06.13

Szóval "egyet beszélünk". Örömmel olvasom.

"Ismersz e olyan dolgokat, amik nekem is fontosak lehetnek, mert én azt meg szeretném tudni Smile"
Nyilván igen, ahogy fordítva is így van. Nagy öröm, amikor az Egy felismert "darabja" megoszthatja magát egy másik "darabjával", ami sosem volt különálló. Jól mondom?
És nem is nagyon gyakori... vagyis...
vagyis ilyen formában nem...

"Na, hát ilyen álláspontból írom, amit gondolok, ez az oka, hogy igen nagy figyelemmel kísérem a Te írásaid. " Megtiszteltetés.

"Amikor valaki megszületik akkor még teljesen egy az élővel.
Vagyis ővé ez a tapasztalat.
Aztán ez az egység elromlik. Elszakadás jön létre. És ez folyamatosan romlik."

A tévedés itt van: elszakadás. Erre a tévedésre egész kultúrkört lehet építeni... de ebbe most mégse mennék bele.
Nem elszakadás, hanem téves azonosulás.
És kérlek, hogy nem kiforgatni kívánom a szavakat, hanem jelentősége van.

Nincs elszakadás.
Ahogy nem szakad el a jobb lábad tőled akkor, ha a mai naptól kezdve úgy dönt, hogy 'ő' különálló tőled, és elnevezi magát Nyúllábnak. Attól még nem az. Csak tévesen azonosul. Mondhatjuk úgyis, egy hazugságban hisz.

Így van velünk is. "Amikor valaki megszületik akkor még teljesen egy az élővel." Igen.

És egyszercsak azonosulni kezd a testtel, a gondolatokkal, vagy az érzésekkel, amit a test érez.
'Én a testem vagyok.' mondja. (Fura módon, a nyelvben tudjuk is: test-em, vagyis valakinek a valamije = tehát nem vagyok a test)
Tévesen azonosul. (Ő még mindig az élő.)Attól még nincs elszakadva. Sosem volt, sosem lesz. De azonosulhat mással, egy hamissal... ugyanúgy, mint az 'Én a Nyúlláb vagyok'.

Tehát az egység nem romlik el. Ezért nem is romlik tovább. Mindig is tökéletes és teljes. Minden pillanatban.
Miután a megszületett azonosul a testtel, észreveszi, hogy az éhes, fázik és törékeny. Ezért meg kell védeni a testet. És ezt a
védelmet különféle módokon képzeli el, vagyis különféle személyiségeket hoz létre... mondhatjuk, hogy vérmérséklet szerint.
De mind arról szól, hogy hogyan tudná megvédeni a testet, és kielégíteni az igényeit vagyis hogyan tudja kontrollálni a környezetet.
Vérmérséklet szerint... vannak az aktív kontrollálók, a passzívak, a gondolkodók, az érzelmekkel zsarolók... attől függően, hogy a testtel való azonosulás után milyen következtetésre jut valaki.
Pl. Ez a test törékeny, meg kell védeni ebben a bizonytalanságban, káoszban, majd én megmondom, mi legyen!
Erről lehetne könyvet írni, meg a típusokról is, de nem ez a lényeg.
A többiek a gondolkodással vagy az érzésekkel azonosulnak.
Az sem jobb, de nem akarok a részletekbe belemenni, tényleg el ne vesszen a lényeg.

Az a lényeg, hogy a kiindulás téves.

Ha felébredsz a téves azonosulásból, minden a helyére kerül - meggyógyul.
A trutyi a téves azonosulás következménye. Jó sokat össze lehet gyűjteni, sok éven keresztül lehet trutyizni... és egy pillanat alatt felébredni.
Mindenkinek. Elkerülhetetlenül megtörténik.
Van, hogy a halál előtt. Vagy a halál pillanatában.
Van, hogy később. (És egyik sem értékesebb a másiknál, és nem kívánatosabb a másiknál. Mind 'jóság'.)
Fura, de vannak, akik a testtel való azonosulásukhoz olyannyira ragaszkodnak, hogy amikor a test már meghal, még mindig tovább ragaszkodnak hozzá... majd keresnek egy másik testet. Az sem zavarja őket, ha az már "foglalt".
Na, azt hiszem, ebbe most ne menjünk még tovább bele... Minden esetre... érdekes.

Általában jó sok trutyit gyűjtenek manapság az emberek. Egyet értünk.
De amit a trutyi elfed, bármikor hozzáférhető. Bármikor. Bármikor! BÁRMIKOR! Bárkinek.
Persze jól jön a segítség. Az a segítség, aki maga is ÉLŐ. De a kapcsolat ott van (emlékszel, Nyúlláb?)
Ezért nem kell hozzá sem mester, sem tanösvény, sem útvesztőből kivezetés. Az útvesztő is a tévedés része.

És igen, az ÉLŐ igen nagyon fényes a trutyihoz képest. És előfordul, hogy hunyorog tőle valaki, aki sokat trutyizott.
Előfordul az is, hogy egy Nyúlláb azt veszi a fejébe, hogy neki nem megy, vagy csak a kiválasztottaknak, vagy ilyen-olyan gyakorlatoknak a hatására, vagy az ősi népeknek... a szakrális népeknek... Jaj, és el ne felejtsem, azok az ősi népek, akiknek meg kell menteniük a többi szerencsétlent, ugye? Mert különben a szakralitásnak mi értelme? De ez is csak a tévedés egy-egy fejezete - nem valós.
Talán érdemes lenne felébredni. Bármikor. Bárkinek!

Még mindig fenntartom. "Nincs útvesztő. Csak a gondolataid, elvárásaid szűrője. A mércéd."
Nincs. Azonosulhatsz vele, azonosulhatsz gondolatokkal, akkor te magad hozod létre a mércét, a szűrőt.
Tehát akkor van? Létre hozhatod. (Tévedés lesz.)És akkor létre kell hoznod mindenféle kivezetést is a magad teremtette útvesztőből, nem?
Ébredj fel, és nincs útvesztő. Bármikor.

Én nem hiszek a hangyák társadalmában, a fejlődésben, és nem hiszem, hogy visszamaradott lenne bárki is. Téves azonosulás.
Ha akarna, az egész Föld egy óra alatt felébredhetne.
És minden megvan hozzá. Erőforrás és szavak, és minden eszköz. Már megvan. Nem kell a következő generáció nyakába varrni semmit. Most itt van. Minden itt van hozzá.
Nem tűnik fel, hogy amikor megszületsz, meztelenül jössz... semmit nem hozol. Amikor elmész, meztelenül mész, semmit el nem viszel... legfeljebb egy öltő ruhát égetnek el veled... Minden itt van.

Ha mégsem ébred föl a Föld lakossága se egy óra alatt se több idő alatt, akkor lehet, hogy jó játszani benne?

http://ajandek-galeria.blogspot.hu/
@Attila
#64 Hozzászólás nyomtatása
2013-07-31 18:57

Főadminisztrátor

Na végre közeledünk pár dologban! Wink
Kitaláltad a következő fórumtémámat....az pedig a megvilágosodás (felébredés) lett volna. Lehetséges-e? Szerintem, egyetértve veled, IGEN!
Minden megvan hozzá!
Szerintem összességében nem jó játszani benne, persze vannak jó játékok.
Erről jut eszembe ha felébrednénk, ezeket a jó játékokat is el kellene hagynunk? Smile
Lennének egyáltalán játékok?
Van egy olyan kép az emberekben, hogy egy fejlettebb lény mondjuk elveszti a játékhoz való képességét vagy a humorát. Ez valós lehet?
Mondjuk egy csak energia létforma, entitás képes a játékra?

nordwick
#65 Hozzászólás nyomtatása
2013-07-31 19:13

Őstag

Hát ez nekem ez nagyon tetszik. Smile
És azt hiszem értem is.

Az "egység nem elromlást" tudtam, csak legfeljebb rosszul tudtam elmondani, mégpedig annyira rosszul, hogy nem a jelentősége nem látszott, hanem még teljesen másképp érthető is lett.
Az ami viszont nagyon új (nekem), és nem az itt és most-miatt, hiszen az is rendben van... az az elérési "metódus".
Az "azonosulást" is értem. Smile ez mindig is fontos probléma volt. Mivel azonosulsz....
de hogy ennek ennyire kulcsszerepe lenne...

Vagyis remélem hogy értem...

Olyan különbség van, mintha lenne az embernek egy kamerája, és valamit meg akarna vele látni ami messze van., erre az egyik megfogja a kamerát és keserves kínlódásuk közepette keresztül hurcolja a nagy veszélyes terepen, hogy közelérve leállítsa, és megnézze azt a valamit.
A másik leállítja (ott ahol van) a kamerát, beforgatja a helyes irányba, beállítja a fókusztávolságot és kész Smile))
"Azonosulási kamera"....

Valami ilyesmit gondolok, így első ránézésre, de persze még emésztgetem Smile

artinko
#66 Hozzászólás nyomtatása
2013-07-31 21:59

Haladó fórumozó

Kicsit fura helyzetbe kerültem. Sose gondoltam, hogy a Pemzli fórumon ilyesmiről beszélgetek majd...
és ilyen mélységben...
De ha már így lett...
Akkor nem szeretném eltitkolni... a témáról (is) van egy kicsit bővebb írásom itt:
http://konyvaruhaz.info/hu_HU/lelek-fenyesito-utazasok

Re: #64

"Szerintem összességében nem jó játszani benne, persze vannak jó játékok."
Sokan vannak így, ahogy te, hogy válogatnak. Vagy legalábbis szeretnének válogatni.
Kiválogatni a jót. Szóljon, akinek sikerül...
Ha összességében nem jó játszani benne, akkor neked ez összességében szenvedés.
Érdemes megkeresned a szenvedés forrását, és minden kiderül. (Már ha nem szeretnél szenvedni, ugye.
Én a magam részéről nem látom értelmét a szenvedésnek, ezért engedd meg, hogy ebből a nézőpontból beszéljek.)

"Erről jut eszembe ha felébrednénk, ezeket a jó játékokat is el kellene hagynunk? Smile"
Nem. Akkor nem teszel különbséget. Minden játék. 'Mindjó.'

"Lennének egyáltalán játékok?"
Igen.

"Van egy olyan kép az emberekben, hogy egy fejlettebb lény mondjuk elveszti a játékhoz való képességét vagy a humorát. Ez valós lehet?"
Nem, ez egy elképzelés.
Nincs alapja.
De érdemes tisztázni, hogy mit jelent neked a fejlettebb lény. Mutass egyet, kiről beszélünk?

"Mondjuk egy csak energia létforma, entitás képes a játékra?"
Végső soron igen, hiszen mind Egy.
Ha elég alaposan vizsgálsz meg valamit, mindenről kiderül, hogy energia. Tehát ebben az értelemben is.

Minden a játék része, akkor is ha a megkülönböztetésben tárgynak, növénynek, állatnak, személynek érzékeled. Ilyen értelemben, akkor nemcsak energia vehet részt benne. De már ez a megkülönböztetés is része a játéknak... Jó móka.

Re: #65
"Hát ez nekem nagyon tetszik." Ez jó. Nagyon örülök.

Mivel azonosulsz... ennyire számít? Sőt, még annál is jobban.
A kamerás példád tetszik. A keserves kínlódás... elég nagy különbség Smile

@Attila
#67 Hozzászólás nyomtatása
2013-07-31 23:00

Főadminisztrátor

"Sose gondoltam, hogy a Pemzli fórumon ilyesmiről beszélgetek majd... "

Miért nem?

""Van egy olyan kép az emberekben, hogy egy fejlettebb lény mondjuk elveszti a játékhoz való képességét vagy a humorát. Ez valós lehet?"
Nem, ez egy elképzelés.
Nincs alapja."

Miért nincs alapja?

"Ha elég alaposan vizsgálsz meg valamit, mindenről kiderül, hogy energia. Tehát ebben az értelemben is."

Ezzel egyetértek, tudósaink már eljutottak a kvantum szintig, ahol érdekes dolgokat találtak, vagy nem találtak. Tulajdonképpen azon a szinten (egy atomi szintnél is sokkal kisebb szinten) megszűnik minden, amit magunk körül látunk vagy amiről úgy gondoljuk, hogy nem kérdőjelezhető meg. Tulajdonképpen energiarezgésekből vagyunk, maga az anyag csak egy energiarezgés.
Éppen ezért is gondolom, hogy ez a megvilágosodás még odébb van, mert az anyagra anyagként gondolunk és nem egy energiarezgésre.
A kvantumállapot tulajdonképpen bármi lehet, a megfigyelőtől függ, tehát ezeket a rezgéseket befolyásolni tudjuk.....mégis miért nem tesszük? Vagy tesszük?

nordwick
#68 Hozzászólás nyomtatása
2013-08-01 08:42

Őstag

Ezt a néhány sort itt Varga Csaba Simone Weilről írt egyik jegyzetében olvastam...

"
Az ember csodája tehát az, hogy két Éne van. Erre jó analógia, hogy két Szívünk van, az egyik szívünk a fizikai Szív, ami hordoz spirituális létformát, de a másik szívünk az, amely jobb oldalt található, s nem biztos, hogy anyagi-fizikai létező ként. Nevezhetjük fénymagnak,a legújabb kvantumfizika szerint Fehér Lyuknak, hívhatjuk a Szentlélek otthonának, ami kiterjed minden atomunk szubatomi tartományaira.
Ez a második Szív így az Önvaló, ami eleve transzcendens, vagy spirituális valóság. Ugyanakkor ez maga a Tudatosság. Ez Isten - Benned.
Keresztes Szent János ezt a kérdést így fogalmazta meg: "Miért halogatod a dolgot s miért várakozol, holott azonnal is szeretheted Istent a te szívedben"
Simone Weil 1940 tavaszán olvasta el a Bhagavad-Gitát. Ezért is merek az indiai Ramana Maharsii véleményére hivatkozni: "Ez a Szív nem az azonos élettani szervet takarja, hanem az utóbbi közelében lévő spirituális középpontot."
"

artinko
#69 Hozzászólás nyomtatása
2013-08-01 21:21

Haladó fórumozó

Re:#67

""Sose gondoltam, hogy a Pemzli fórumon ilyesmiről beszélgetek majd... " Miért nem?"
Mert ez egy festészet témához kapcsolódó fórum. Nem?
És nem gondoltam, hogy az élet alapkérdései és miértjei itt érdekesek lehetnek...

"""Van egy olyan kép az emberekben, hogy egy fejlettebb lény mondjuk elveszti a játékhoz való képességét vagy a humorát. Ez valós lehet?"
Nem, ez egy elképzelés.
Nincs alapja."

Miért nincs alapja?"

Ez egy feltételezés az úgynevezett fejlettebb lényekről. De nem tisztáztuk, hogy kit nevezel fejlettebb lénynek.

Re:#68 Igen, Ramana Önvalónak nevezi, és arra inspirál,derítsd ki, 'ki vagy te?'.
Mindig csodálkozással tölt el, ha valakit nem érdekel a válasz...

@Attila
#70 Hozzászólás nyomtatása
2013-08-01 21:49

Főadminisztrátor

"Mert ez egy festészet témához kapcsolódó fórum. Nem?
És nem gondoltam, hogy az élet alapkérdései és miértjei itt érdekesek lehetnek..."

A festők (művészek) nem ezt kutatják? Nem erről szól a művészet, az élet kérdéseinek kutatásáról kicsit mélyebben mint az "átlag" ember úgy általában szokta? Nem azok a művészek, akik fogékonyabbak ezekre a rezgésekre?
Akkor miért furcsa ha ezekről beszélgetünk?

Régen a kávéházakban, mikor összejöttek a különböző művészek és az élet nagy dolgairól beszélgettek, az nem volt furcsa. Világmegváltó gondolataik voltak és néha még ölre is mentek a nézetkülönbségek miatt.
Vagy ezek eltűntek?

nordwick
#71 Hozzászólás nyomtatása
2013-08-01 22:14

Őstag

Re:#67

"Igen, Ramana Önvalónak nevezi, és arra inspirál,derítsd ki, 'ki vagy te?'.
Mindig csodálkozással tölt el, ha valakit nem érdekel a válasz..."
Engem is.
Mért van ez?
Hogy nem érdekli a válasz?
Vagy nem kérdés ez neki?
Ez is a trutyi probléma?
A "két fényképész" hasonlatnál maradva.... harmadik fényképész...
...a harmadik fényképészt nem érdekli az a valami. sem nem kel át a nehéz terepen, sem nem onnan ahonnan van nem keresi az irányt, hogy meglelje AZT... nekilát mind-e-helyett trutyit fényképezni...

Most nem Anikóval beszélgetve...
Van itt két szó: az egyik az "önvaló", a másik az "azonosulás"...
Kinek mit jelent ez? Én azt gondolom - így fórumtémailag - hogy az erre adott válasz, az ezen való elgondolkodás az ami a leginkább hm. izgalmas (buta szó) ... erővel rendelkező dolog a jelenlegi helyzetben...
Szerkesztette: nordwick - 2013-08-01 22:24

artinko
#72 Hozzászólás nyomtatása
2013-08-02 08:49

Haladó fórumozó

Re: Tibor

"Van itt két szó: az egyik az "önvaló", a másik az "azonosulás"...
Kinek mit jelent ez?"
Most nem-Anikó válaszol, jó? Smile

Úgy képzelheted el, mint ahogy a kék eget. Ebben az analógiában a 'kék ég', az önvaló és az áthaladó 'felhők' az azonosulás.
Azok a felhők lehetnek bodrosak, tejszínhabosak, könnyűek, halványak, vagy szürkék, feketék, súlyosak. Jönnek és mennek. Lehet az is, hogy összesúrlódnak... bizony...
És ezzel együtt meg sem érintik az eget. Sosem fogják. És mind-jó.

Re: Attila

"A festők (művészek) nem ezt kutatják? Nem erről szól a művészet, az élet kérdéseinek kutatásáról kicsit mélyebben mint az "átlag" ember úgy általában szokta? Nem azok a művészek, akik fogékonyabbak ezekre a rezgésekre?
Akkor miért furcsa ha ezekről beszélgetünk? "

Szerintem számtalan oka lehet annak, amiért az emberek ecsetet ragadnak.
Nem gondolom, hogy mások lennének, mint az "átlag". Érzékenységben sem. Legfeljebb ők (festők) találtak egy kifejezési módot.
Az persze egy másik kérdés, hogy esetleg ők érzékenyebbnek tartják magukat a többieknél... A művész-szerep része.

Tessék, ki lehet próbálni.
Ha megkérdezel 1000 festőt, vajon közülük hányat foglalkoztatnak a létezés alapkérdései? Kíváncsi lennék... 10-et, 100-at, 800-at?

@Attila
#73 Hozzászólás nyomtatása
2013-08-02 09:35

Főadminisztrátor

Az engem is érdekelne!

Én mindig úgy gondoltam, hogy művész az lesz aki minél több dolgot próbál, aki sokkal nyitottabb a dolgokra és ugye van tehetsége is (ami még borzasztó kevés egyébként), érzékenyebb a világ rezdüléseire.
Most itt az IGAZI művészről írok, mert én már különválasztanám a "művészeket" , vannak a látszatművészek és nagyon kevesen ugyan, de az igaziak.

Szerintem a művészet lényege folyamatában a következő:
Kitalálom! (Hirtelen ötlet vagy egy érlelődő gondolat, mindegy, hatás/hatások, amik kiváltják bennem az ingert és elindítják a kitalálás folyamatát, mert ez is egy folyamat, még ha időnként rövid is.)
Kifejezem! Valamilyen módon láthatóvá teszem (most képzőművészetről van szó, mert akár hallhatóvá is tehetem).

Na most ahhoz, hogy ez a kettő működjön szerintem igen is szükség van a létezés alapkérdéseinek kutatására, ahogy szerintem szükség van arra is, hogy minél többet tapasztaljunk, nem csak érzelmileg hanem manuálisan is például.
Minél összetettebb és mély gondolatisággal rendelkezik egy mű, annál több kell ezekből a tapasztalásokból.
Természetesen maga a tapasztalás sem elég, azokat jól kell tudni feldolgozni.

Éppen ezek miatt látok nagyon kevés igazi művész, mert kevesekben állnak ezek a dolgok össze.

nordwick
#74 Hozzászólás nyomtatása
2013-08-06 12:01

Őstag

Mi az "azonosulás" ?
Azért teszem fel ezt a kérdést még egyszer, mert Anikó ami válaszolt rá, azt tudom. Amit nem tudok, illetve nekem ami döbbenet, hogy MI AZ. Hogy működik, mi történik akkor ?

Semmi a világon nem tud "azonosulni". Az ember meg tud.
Itt van Liv Ullmann. Színésznő. A színésznő azonosul a szerepével. Mondjuk "Nórává" vagy "Anna Kareninává" válik.
Hogy??
Ez csak valami gondolati dolog? Mit érint ez a "-vá válás" az emberből? Melyik részét? Mijével csinálja? Mi marad érintetlenül? Mire hat ez? mennyire fontos ez? A hétköznapjaink mekkora részben a "-vá válással" telnek? az időnk?

Liv elmeséli, ( "Változások" című életrajzi könyvében) hogy sok éven keresztül gyötörte egy allergia, prüszkölt éjjel nappal, folyamatosan...aztán jött egy darab a színpadon, és mikor elkezdték próbálni elmúlt. De hogy múlt el? Konkrétan. Reggel felébredéstől 8-ig prüszkölés, takony minden míg a próbára beért, mikortól AZONOSULT a szereppel onnantól semmi, addig míg BENNE VOLT, aztán ahogy 2-kor 4-kor vége a próbának, AZONOSULÁSBÓL KI, vissza az egész takonykór. Lefekvésig. Kivétel: délutáni szereptanulás. Kivétel: villamoson hazafelé elgondolkodás a szerepen (azonosulás szinten)....

Az "azonosulás" nem csak szerepekkel való azonosulás. A festő képtelen lenne lefesteni valamit, ha nem azonosulna vele. Az képelemző badarságokat, vagy semmitmondó dolgokat mondana, ha nem tudna azonosulni a festővel.
Nem tudnálak megérteni, ha nem azonosulnék veled.
Különös nem? Mintha mindennek a kulcsa az azonosulás volna.
De továbbmegyek. Az azonosulás akkor kezdi Igazi-igazi értelmét meglelni, mikor ez NEKED fontos.
A te önazonosságod kezd fontos lenni. Szerintem ezzel mindenki ...miután ez fontos lesz...úgy találkozik először, hogy mennyi mennyi "szerep" az amivel azonosul. az egész napja azzal telik: szerepbe be, játszás, szerepből ki.Másik szerepbe be, játszás, szerepből ki....

A másik kérdéskör a "kék égbolt"... (#72)
"Lakóhelyünk az égbolt" képem... http://pemzli.hu/...to_id=1919
(meg az ottani beszélgetés a kép alatt ...)

artinko
#75 Hozzászólás nyomtatása
2013-08-07 01:01

Haladó fórumozó

Azonosulás:

"Azért teszem fel ezt a kérdést még egyszer, mert Anikó amit válaszolt rá, azt tudom." Igen, tudod. És más tudni, más megélni.
Amikor megéled, eltűnik a kérdés. Amikor tudod, újabb és újabb kérdések jönnek. A tudás nem tudja kielégíteni a lényedet.
A megélés igen.

"Semmi a világon nem tud "azonosulni". Az ember meg tud. "
Szerintem tud. Ha volt/van kutyád... példád is van rá. Nem olyan profi, mint az ember, de azért nagyon jó benne...
Azonosul fájdalommal, hangulattal, betegséggel...
Felvesz házőrző-vicsorgó szerepet vagy édes-ma-született bárányt...

"Különös nem? Mintha mindennek a kulcsa az azonosulás volna."
Igen. Igen. Igen.

Van is rá példám, sok:
A skizofrének a különböző személyiségükben testileg is gyakran más tüneteket mutatnak.
Pl. az egyik személyiség rövidlátó és cukorbeteg,
a másiknak semmi baja. Érdekes, nem?
Talán van egy kapcsoló, amivel át lehet kapcsolni rövidlátásra és cukorbetegségre?
Akkor visszafelé is működhetne?
(Igen.)
Vannak erre kifejezett gyógymódok. Nemcsak skizofréneknek szól, de ők elég szemléletes példa.

De a másik példám: ha te katona vagy, vagy buddhista pap, akkor egész más lesz minden döntésed. Attól kezdve, hogy mit reggelizel, odáig, hogy mit gondolsz az életről, a céljáról, az értékéről.

"Ez csak valami gondolati dolog? " Nem. Elme és test együttese. A test lereagál minden gondolatot.
"Mit érint ez a "-vá válás" az emberből? Melyik részét? Mijével csinálja? " Elme és test. Ott kezdődik, hogy "ÉN".
Azonosulsz azzal, hogy van "ÉN" és vannak "ŐK".
"Mi marad érintetlenül? " Aki valójában vagy.
"Mire hat ez? " Mindenre. Az egész életedre.
"mennyire fontos ez? A hétköznapjaink mekkora részben a "-vá válással" telnek? az időnk? "
24 ó mínusz a mélyalvás ideje, igen, az álmodást is számold bele...

ha felébredsz, akkor kevesebb a fenti számnál (felébredsz, értsd önmagadra ébredsz), ja és akkor megszűnik az idő, de ez egy másik téma

"Amit nem tudok, illetve nekem ami döbbenet, hogy MI AZ. Hogy működik, mi történik akkor ?"
Szerintem érdemes lenne kiderítened, hogy benned/veled hogy történik. Önmegfigyelés útján.
Juss el a folyamat kezdetéig, lassítsd le... és meg tudod fejteni. Kíváncsi vagyok, mire jutsz.

nordwick
#76 Hozzászólás nyomtatása
2013-08-07 09:47

Őstag

Ez így nagyon rendben van. Smile Erre a sok kérdésre én is ugyan ezeket a válaszokat adnám.
(A kutyán is elgondolkodtam: igen, igazad van) Szerintem ezek közül mindegyik nagyon-nagyon fontos kérdés - (és válasz) Feltehetően valamilyen formában fellép mindenkiben aki erre a felfedező útra lép.
Mégis lehetséges hogy súlyozni kellene. De én ezt már nem tudom általánosságban súlyozni, hanem legfeljebb olyan nézőpontból, ahogyan nekem fontos. Tehát innen már gyakran személyessé válik amit írok. De próbálok arra figyelni, (meg esetleg ebben más is a segítségemre lehet - megjegyzésével - saját tapasztalatának leírásával) ha a dolog mégis általános lenne.
(Hogy ezeket rendesen rendszerezve leírjam, kicsit gondolkodnom kell ... most csak egy két dolog, hirtelen)

Az egyik:
"Igen, tudod. És más tudni, más megélni.
Amikor megéled, eltűnik a kérdés. Amikor tudod, újabb és újabb kérdések jönnek. A tudás nem tudja kielégíteni a lényedet.
A megélés igen. "

Ez is így van. Nem is tudom, nem volna e jobb átváltani erről a kívülálló nézőpontról a megélőre, és csak mosolyogni Smile Mármint itt. A pemzlin. Smile De hát az van. Az történik. Amikor idehozza az ember a festményét pl. akkor a megéléséből is hoz egy darabot.
De talán jó erről beszélgetni IS. Mondjuk úgy párhuzamosan ezzel. Én hiszek abban, hogy jó.
És ilyen fórum-szerűen is jó.

A felhős hasonlat: #72 "Jönnek és mennek. Lehet az is, hogy összesúrlódnak..."
"ha te katona vagy, vagy buddhista pap, akkor egész más lesz minden döntésed. " #75

Az emelném ki, hogy az azonosulás DÖNTÉSEKET is érint, döntéseket hozunk, "valamivel azonosult" állapotban, és ezen döntések szerint CSELEKSZÜNK is. Aztán átmegyünk egy másik állapotba, más valamivel azonosulunk, de az előző állapotbeli döntés és cselekvés ott mard, és azzal a másik állapotbeli énnek szembe kell nézni.

Ha végig nézzük a világ teljes drámairodalmát Smile kezdve mondjuk Szophoklésztől... minden mélyén EZ a dolog húzódik. De ne a drámairodalmat nézzük, (azon keresztül csak könnyebb megérteni), hanem magát az "emberi drámát". Persze ha az ember pszichológus, valószínűleg lát olyan dolgokat, amiből számára könnyebb ezt ezt megérteni.
Tehát ez a gyökere. szerintem. Ez a "bárányfelhő-súrlódás".
Ez egy rendkívül súlyos dolog.

Elkezdtem itt valamelyik fórumtémában beszélni egy Gurdjieff nevű emberről, (neki rendkívüli a munkássága ezekkel a dolgokkal kapcsolatban) ő mondja (nem szó szerint idézem) : "A 12. Tibor csinál valamit, és a 18. Tibornak kell ezzel szembenézni, és lehet hogy bűnhődnie érte"
A "12. Tibor azonosulás" mikor dönt, abban a rendszerben amiben épp van, az egy korrekt döntés, és korrekt cselekvés. A 18. rendszerben viszont katasztrófa, vállalhatatlan. (ld pl katona - buddhista)

Gurdjieffnek nem hisznek, nem hiszik, hogy a hétköznapi emberek 24 órában súlyos skizofrének problémáihoz hasonló gondban vannak. Rengeteg nagyon jó módszert talál ki, hogy egy hétköznapi ember is fel tudja fedezni az azonosulási állapotait. " Juss el a folyamat kezdetéig, lassítsd le " Igen, ilyesmi, és természetesen önmegfigyelés. Meg lehet figyelni, ilyen lassítással ahogyan jön, történik a "VÁLTÁS" pl. Amikor "BILLEN" a kapcsoló. A 12. állapot átmegy a 18.-ba.

Azt is tanítja, hogy hogyan lehet ezt kontroll alatt tartani. Következő lépésben. Miután egyáltalán felfedezte az ember az összeset. Összes sajátját. Mert nehogy azt gondoljuk, hogy mind olyan könnyen felfedezhető. Tehát mondjuk megvannak. Mondjuk van 20.
1, 2...,20.
Tehát a következő "lépés" hogy ne TÖRTÉNJEN az átbillenés, hanem saját magad hozd létre.
"állapot-kontroll" Kontrolláld az "azonosulásaidat".
Játék, gyakorlatok.
Ilyesmi: "menj az 5-be, maradj benne 3 percig" "menj a 6-ba, majd lépj ki onnan, és menj a 14-be"

És akkor mondjuk álljon egy "feladat" egy ember előtt e közben. Nézze meg hogy miközben 6ban van hogy látja ezt a feladatot. Látja egyáltalán? Mert lehet az is hogy 6-ban a feladat nem is feladat.
Ha mégis az, hogy döntene ezzel kapcsolatban? És akkor most menjen át 14 be. És nézze meg onnan is. Most mit lát? Feladat? Hogy döntene? Végül nézze meg, a két "látványt", a két döntést.
Elég gyakran ijesztő tapasztalata lesz: a két döntés teljesen ellentmond egymásnak.
Azért ijesztő ez, mert ezzel a rálátással azt is látja egyben az ember, hogy 24 órában rettenetes állapotban tartja magát.

(Ezt már én mondomSmile az emberek azért boldogtalanok, és élnek folyamatos feszültségben, mert sok egymásnak ellentmondó "azonosulási rendszert" tartanak fenn, cipelnek. Ezek egy része láthatatlan, illetve láthatatlanná teszik, direkt, mert a döntés pillanatában nem lehet ellentmondó rendszer. Úgy nem lehet dönteni. (Néha váltogatva teszik láthatatlanná, de vannak olyan rendszerek amik folyamatosan láthatatlanok.)
Pedig épp AZ kell, hogy a döntéskor minden állapot nézőpontja jelen legyen.
Még ha ez teljesen "abszurd" is.
Nem lesz akkor döntés? És?
Ha nem lesz hát nem lesz. Helyette lesz valami jobb dolog. Pl az, hogy elgondolkodik az ember azon, hogy ezen az "azonosulási térképen" nincsenek e fölösleges dolgok.... Kell neki ez a sok? Ez a húsz?
És ha ez a gondolat megszületik, akkor az már egy nagyon izgalmas folyamat eleje.
Játszunk! Lehet hogy nem tudom megmondani hogy nekem kell e vagy sem a 15. .
De azt játszom, (miután kontrollálni tudom az egész rendszert) hogy 15.-ben sosem tartózkodom. Ha "jönne", "magától", akkor azt mondom: "hopp ide nem megyünk". Nézzük mi lesz.
Szerintem vannak olyan azonosulási állapotok amihez az emberek nagyon nagyon görcsösen ragaszkodnak. Nagyon szeretnek "azzal" azonosulni. Meg van olyan is amit meg nagyon utálnak, de "muszáj" Pl egy játék lehet olyan, hogy mikor a kettőt felcserélni. Smile A 15. (nagyon-szeretem) helyett bemegy a 4. (utálom-de-muszáj) állapotba. Vagy fordítva. A 4. helyett a 15.-be.

Ez az önkontroll egy nagyon jó dolog. Nagyon jó tisztában lenni azzal hogy "ki vagyok", "nincsenek láthatatlan részek" "irányítani tudom - nem megtörténik" ...de az igazi haszna az hogy fel van mozgatódva a teljes rendszer, fel van kavarva, rugalmas, és nem beszáradt, és további lépések jöhetnek innen, egy csomó azonosulás kidobható lesz, felfedezhető az, hogy ezek nem valami determinizmus révén "sajátok"... és végső soron felfedezhető az is ami TÉNYLEG saját.

(folyt köv Smile )
Szerkesztette: nordwick - 2013-08-07 11:35

artinko
#77 Hozzászólás nyomtatása
2013-08-09 09:20

Haladó fórumozó

Folyt. köv? Kíváncsian várom.

"Nem is tudom, nem volna e jobb átváltani erről a kívülálló nézőpontról a megélőre..."
Szerintem jobb volna, igen. (Vagyis, ha vágyik rá a lényed. Ha már nem elégítik ki a szerepek többet.)
A megélés mindent tud. Beszélni is, nemcsak mosolyogni. Smile Sőt, jókat mond... NAGYON jókat.

Csak van egy nagy különbség... A kívülálló még mindig csak az egyik szerep.
Még ha magasztosabbnak tűnik is.

Remek dolog ráébredni a szerepekre! Szerintem is.
Abban a pillanatban, amikor ráébredsz a 1...18... 100ezredik Tiborra, abban a pillanatban nem azonosulsz a szereppel.
Mi lenne, ha "ott" maradnál? Ha nem kellene még egy 100ezer-egyedik?
Ha nem ugrálnál egyik szerepből a másikba, nem elemeznéd őket innen-oda és vissza...
Mert igaz ugyan, hogy - kimondod a kulcsszót -, az egész a kontrollról szól, de abban a pillanatban, amikor ráébredsz a szerepre, kiderül az is,
hogy olyan, mintha az árnyékod akarná kontrollálni a mozgásodat. Elég reménytelen vállalkozás, nem?
Amikor pedig két szerep vitatkozik, két árnyék vitatkozik azon, hogy kinek van nagyobb hatása... a 4. Tibor a 18-nak...
Akkor minek bármelyik szerepben leledzeni?

Mert a szerep a kontroll gondolatából származik...
Hogy tudsz valamit kontrollálni.

Tudsz?

Valóban tudsz?

"Ez az önkontroll egy nagyon jó dolog. Nagyon jó tisztában lenni azzal hogy "ki vagyok", "nincsenek láthatatlan részek" "irányítani tudom - nem megtörténik""
Ez nekem is tetszene...Smile
Ez egy vágyálom. Így tudod elképzelni az ideálist.
Én is így tudtam, sokáig... ezért értelek.
És veszettül hadakoztam a valóság ellen. Mert a valóság húzta ki a szerepeim alól a szőnyeget. És az nem tetszett. Mert én csak azokat a szerepeket akartam feladni, amelyek "csúnyák, rosszak, fúj-fúj" voltak. A többi? Jaj, hát azok szépek, magasztosak, stb... De a valóság húzta azok alól is a szőnyeget...

Tibor, állj meg egy kicsit a kameraállványoddal, fordítsd az "önkontroll" felé.
Mit találsz?

nordwick
#78 Hozzászólás nyomtatása
2013-08-14 16:51

Őstag

Stalker visszatér az útról. Itt már otthon. Ki van borulva. Kétségbeesett. Elvezetett két embert a "szobáig". De nem tudtak kívánni. Csak ő tudott. A két ember akit vitt, fel sem fogták hogy mi a szoba....

nordwick
#79 Hozzászólás nyomtatása
2013-08-14 21:03

Őstag

" "Nem is tudom, nem volna e jobb átváltani erről a kívülálló nézőpontról a megélőre..."
Szerintem jobb volna, igen. (Vagyis, ha vágyik rá a lényed. Ha már nem elégítik ki a szerepek többet.)"

Most a másik fórumtémában, (Tarkovszkij) előkerült a Tükör. (( http://pemzli.hu/...#post_4669 #8 ))
A film elején van egy "prológus". Nagyon fontos. Tarkovszkij hihetetlenül tudatosan épít filmet. Ennek a prologusnak nagyon fontos szerepe van.
A dadogós fiú: mi vagyunk. Dadogunk. Jó OK, de ennél sokkkal nagyobb baj az, hogy elhisszük azt, hogy "tükör által homályosan" láthatunk csak, ÉS MAJD egyszer ... "láthatunk színről színre"...
Tarkovszkij ennek szánja ezt a prologust.
A dadogó fiú beszélni kezd.
A film MAGA az amit aztán beszél, ez a fiú.
"A megélés mindent tud. Beszélni is"

"tudok beszélni! ("Já mágu gavari!" ) És kezdődik a film.

"Hangosan és tisztán mondd! TUDOK BESZÉLNI!!!!"
TUDOK BESZÉLNI.
Eddig nem tudtál. Méricskélni, véleményezni... tükör által homályosan, dadogni...

"A megélés mindent tud. Beszélni is, nemcsak mosolyogni. Sőt, jókat mond... NAGYON jókat."
Ez a film nem csak mosolygás.
Drámák, végtelen mélységű drámák, sírások, félelmek, gyerekkor, és találkozások, vágyódások, és minden...
Beszéd, színről-színre,
"Tudok beszélni."
Szerkesztette: nordwick - 2013-08-14 21:17

nordwick
#80 Hozzászólás nyomtatása
2013-08-14 21:16

Őstag

Más...maradok ennél a prológusnál.
Jobb megnézni szinkron felirat, stb nélkül, nem érteni oroszul, akkor a legjobb.
Nézzük meg mi történik a fiúval .dadogástól a beszédig.
Mi történik?
TV, növény, belógó mikrofon árnyéka, fehér köpenyes orvosnéni ... HOL VAGYUNK??? Mi történik itt? Ez egy hipnózis terápia? Átvinni a merevséget a gondolkodásból a kézbe... "nem tud mozdulni a kezed!" ("Nem tudsz TE mozdulni" ) ...
Mi történik itt? Mi ez a hely? fél perc...húsz másodperc...
A történés. Ami itt le van filmezve.
Ez így megy?

Ugrás a fórumra:

Share

Copyright ©2011
Az oldal tulajdonosa és üzemeltetője Kagyerják Attila Tamás
Elérhetőség:kapcsolat@pemzli.hu