Pemzli.hu -Válogatott festőművészek oldala- - Albumok: a bánat hangjai

a bánat hangjai
web.jpg
olaj faroston, 74x44cm
(a fotó lehetne jobb minőségű is valamivel)

Dátum: 2013/07/05 09:49
Feltöltötte: hubervili
Megnyitva: 937
Kép Megosztása:

Kép Értékelése

Jelentkezz be az értékeléshez.

Please login or register to vote.

Értékeld:
várj...
Átlag:

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

#1 | hubervili - 2013 07 22 07:24:49
Smile
#2 | patricia - 2013 07 18 10:12:33
Érint..nagyon is!Nagyon jóóó!
#3 | hubervili - 2013 07 07 13:54:21
na, akkor legyen az utolsó gondolatod a végszó Smile
#4 | nordwick - 2013 07 07 10:12:49
"mondjuk így - egy expresszió kritikája"
Állj. Smile Azt fontos megérteni, hogy a kritikus, először igyekszik megérteni azt a bizonyos expressziót. Látni ő is mint a festő. HA sikerül neki, akkor ezután kezd gondolkodni azon, hogy vajon a képfelépítés a képen lévő dologk valóban ennek az ez expressziónak, gondolatnak, érzésenk, stbnek van e alárendelve, a legjobb megvalósítás e, a legmegfelelőbb eszközök e... ahhoz amit a festő akart. Tehát szó nincs róla hogy kritizálni lehetne egy egy gondolatot: "de butaságot gondolsz" "ilyet nem érezhet az ember" "legyen más benyomásod" ...ez abszurd.
...
Tehát a dolog ott kezdődik, hogyha nem értem meg, hogy a festő mit akar, akkor nem is fogok hozzászólni a képéhez. Vagy azzal kezdem, hogy megkérdezem tőle.

***
Még az "iskolapéldára" visszatérve. ha ez a fajta empátia nem volna, akkor az lenne, (és bizony van rá példa jócskán) hogy iskolák a sok korrigálás folyamata során kellően befolyásolható személyiségű tanoncai a iskola végeztével a tanárok, mesterek, (meg az ott éppen uralkodó szellemiség, felfogás ) klónjaivá lennének.
#5 | hubervili - 2013 07 07 09:33:55
Tibor Smile amiről te írsz, az valóban "iskolapéldája" a korrekciós kritika helyességének...de itt most nem a tanításról van csak szó. amiről én írtam, az, mondjuk így - egy expresszió kritikája...én ebből indultam mert nálam ez történt. az itt a piros-hol a piros ( bocs a viccért) alapvető allűr, aminek a feltárása elrajzolás-szinten van, és teljesen jogos
Az esetlegesség hibája versus 'eltúlzott hiba' -mondja Anikó ...ki határozza ezt meg? Chagall néhány (vagy összes?) képe beleillik az esetlegesség hibájába, amiből koncepciót csinált, ugyan úgy mint Modigliani... építő lett volna a kritika? ha az ipse itt a Pemzlire tette volna fel a képeit a héten? Smile
...persze ez egy olyan tört számos összevonás, ahol NINCS közös nevező, mert természetes individumok vagyunk saját belső hanggal, amit jól-rosszul megszólaltatunk és aztán kapunk érte...valamit Smile
#6 | artinko - 2013 07 07 09:01:58
Nekem minden kritika helyénvaló. A korrekciós is.

Szerintem a korrekciós kritika abból származik -hogy nagyon egyszerűen fogalmazzak-, hogy valami 'húzza' a szemedet, határeset. Nem tudsz elmenni mellette, mert valami ott nem stimmel.
És amikor alkotóként ilyet kapok, akkor elgondolkozom rajta, hogy szeretném-e ezt a hatást. Hiszen ilyen hatást ért el a képem. Amikor egy "hiba' el van túlozva (Picasso példa) akkor fel sem merül ez a kérdés. Nem húzza a szemedet, igaz?

A másik példa, amikor az alkotó megváltoztatta a képét: más lett. Új. Semmi köze az eredetihez. Nézd te is friss, új szemmel... ha sikerül... mintha nem láttad volna a régi változatot.
#7 | nordwick - 2013 07 07 08:56:05
Korrekciós jellegű kritika nem helyén való? Hm.
Egy művészeti iskolában pl. mindennapos történés.

Ezek KÜLÖNBÖZŐ típusú közlések, árnyalatnyi vagy lényeges különbségek vannak köztük.
(De mind korrekcióra irányul) :

1."Ez a fajta piros, ide nem való"
2."Ezen a piroson én a te helyedben elgondolkodnék"
3."Ha nem ezt a pirost használnád hanem ezt, akkor sokkal jobb lenne. Próbáld csak ki."
4."Elgondolkodnék ezen a színvilágon. Van benne valami ami miatt nem áll össze. Megtalálod a hibát?"
5."Változtass a színeken!"
6."Mi az ami szerinted elrontja ezt a képet?"
7....
#8 | hubervili - 2013 07 07 08:23:12
Én azt (nagyon azt!) gondolom,hogy a művészetekben a korrekciós jellegű kritika NEM helyénvaló. hogy miért nem?: mert nem feltétlenül a tudást, hanem technikát,esetlegesen látásmódot, stílust, érzelmi-gondolati hozzáállást kritizálunk. AZT, amit nem is ismerünk vagy érzünk át az adott pillanatban--az alkotás pillanatában. A példád is ezt bizonyítja szerintem, és emiatt --utólag --még az alkotó is belekeveredett saját dolgába
#9 | nordwick - 2013 07 07 07:41:38
Igen ez a "jóindulat" dolog is fontos. Meg amit még külön aláhúznék Anikó gondolataiból: "Veszi az időt, a fáradtságot, és elgondolkozik, és javaslata van." ... igen, ez az egymásra történő időszánás, odafigyelés, ez egy nagyon jó dolog.
Ha már itt tartunk, és sok oldalról próbáljuk nézni ezt a dolgot, emlékszem tavaly egy esetre, amikor ketten vagy többen nagyon konkrét és nagyon jó kritikát, (negatívat) sikerült megfogalmaznunk egy képpel kapcsolatba, és az alkotója el is gondolkodott rajta, sőt át is alakította a festményét... de nagyon nagy marhaság lett a végeredmény. A két kritikából + az alkotó saját elképzeléséből... Mindkét kritika igaz volt, a festőnek is meg volt a saját igazsága, de.... mégse tudott ez mind úgy összeadódni, hogy valami még jobb dolog legyen belőle, sőt. ... Na vajon ilyenkor mi a hiba?
#10 | hubervili - 2013 07 07 07:21:47
Van aki az életét szenteli a megismerésnek, mint Leonardo, mások kihagyják a képből talán amit nem éreznek magukhoz közelinek. Elképzelem Picasso arcát, amint Modi azt mondja neki, olvasson Barcsayt, mert 'A nő párnával' mellőzi az anatómiai tudást Smile
Viccet félretéve, értem és egyet is értek a negatív kritika szükségességével. Tény hogy sokkal hasznosabb a nyalogatásnál Smile. Amit viszont nem írtatok le, de fontos: legyen jóindulatú és objektív, mert csak így van létjogosultsága. Persze...kritikus nemzet vagyunk...miért pont ebben lenne mindenki objektív..
(és a "Pemzli szerintem ilyen értelemben elég jó" valóban)
#11 | nordwick - 2013 07 06 23:20:43
A Pemzli szerintem ilyen értelemben elég jó. Én viszonylag elég sok olyan (a te szavaiddal) "rossz" kritikát kaptam, ami nagyon hasznos volt. itt az évek alatt.
A kritika "konkrétságára" vonatkozó észrevételed is tetszik.
aztán sokan mondják hogy egy kritikus legyen felkészült, alapos, alkalmasint a másik emberből is felkészült, pl éljen le vele 20 évet Smile Nálam ezek mind nem feltételek, bárkitől bármi rosszat szívesen veszek Smile néha nagyon egyszerű gondolkodású emberek is nagyon mélyre látnak és lényeges, kényes dolgokra tapintanak. És az a jó.
#12 | artinko - 2013 07 06 22:49:58
Igen, olvasom a fórumot is...
És inkább itt fogalmaznám meg a gondolataimat.

Amikor kritikát kapok, akkor a legjobban azt szeretem, ha valaki konkrétan megmondja nekem, hogy szerinte mit és hogyan kellene változtatnom. Sokkal jobb, mint az általános hümmögés-hammogás. Mert akkor viszonyulhatok hozzá.

És mindig megkérdezem magamtól, hogy van-e benne igazság? Abban amit ír, van igazság? Tényleg úgy van? Vagy csak szédítem magam azzal, hogy lehülyézem a másikat? Különösen fontos, hogy megkérdezzem magamtól, ha ugyanazok a dolgok újra és újra visszatérnek hozzám.

És elhihetitek, nem mindig tetszik, amit kapok. Néha egyáltalán nem. Velem van napokig. Fel kell dolgoznom. Kiderítenem az igazságot... magamról.

És ehhez egy "nemszeretem" kritika segített hozzá. Fura, nem? Kezdek másképp állni a kritikához. Várom a "rossz" véleményt. Mert magamról tanulhatok.

Szóval rendkívüli módon értékesnek tartom a "rossz" kritikát, Veszi az időt, a fáradtságot, és elgondolkozik, és javaslata van. Míg a többség nem csinál semmit, hallgat... Abból pedig nem fejlődöm.

És miért írom ezt ide?
Hát azért, hogy kínáljak egy újabb nézőpontot, újabb gondolatot. Mert nekem ez nagyon egészséges viszonyt hozott... a kritikához, és magamhoz.
#13 | nordwick - 2013 07 06 18:19:43
... na még erről egy két dolog eszembe jutott: http://pemzli.hu/...#post_4449
#14 | hubervili - 2013 07 06 08:42:21
..van egy 'ismerősöm' a facén..aki a képeim mellé odaírja, hogy vegyem meg és tanulmányozzam Barcsay Jenő Művészeti anatómia c. könyvét..bár maximálisan egyetértek azzal amit írsz Tibor, mégis nyomot hagy és elbizonytalanít a kritikája, amint védekező hozzászólásomon ez látszik is. Ellensúlyozásként tényleg jó olvasni itt a ti gondolataitokat. Köszönöm Smile
#15 | nordwick - 2013 07 05 22:03:39
meglehetősen fura kép él sokakban az anatómiáról, meg főleg annak "számonkérhetőségéről" mostanság, (most nem mondom el hogy ez minek a hozadéka Smile
Ahogyan minden absztrahálódik, míg kép lesz belőle, az embernek ez a dimenziója, amit összefoglaló néven nevezünk anatómiának, az is. na most ezek után gondoljunk bele mennyi féle absztrakciós irány, és ezeken ezernyi lépcső, meglépése után mi mindenné változhat az anatómia. nem is biztos hogy észlelhető, még csak nyomokban is, az amivé transzformálódott.
A "számonkérhetőség" akkor jön elő, ha valamilyen okból szerepet szánunk a rengeteg képi kifejező eszközön belül valahol az anatómiának, is, hiszen, bizony sok mindenre használható dolog, sok mindent hordoz abból ami az ember. Mondjuk ha fontosnak látja az ember, hogy a kép (lényeges) feladatait rábízza.
Dehát ez egy eset az ezer és ezer lehetőség közül, nyilván láttunk olyan képet ami szép színes foltokból állt csak, vagy néhány geometrikus formából, és embert ábrázolt mégis.
Smile
#16 | hubervili - 2013 07 05 20:22:57
ennek örülök, köszönöm és megnyugtató...szokatlanul izgultam a kép miatt, talán ezért is kezdtem magyarázkodásba Smile
#17 | atusan - 2013 07 05 19:38:10
Gratulálok, Vili, ehhez a nagyszerű képhez. Mert nekem például eszembe sem jutottak ebben az esetben az anatómia törvényszerűségei, annyira intenzív, magával ragadó a látvány. A monokrómra hajló színvilág pedig különösen közel áll a szívemhez.
#18 | artinko - 2013 07 05 17:35:47
Nagyon szép, szomorú festmény. Már ugye, ha szép a szomorúság... Engem nem zavar az anatómia. Kifejező. Befelé forduló. (Kijön a befelé fordulás... igaz?)

Szerintem minden önsajnálatra és depresszióra hajlamos embert meg fog érinteni: igen, igen, ő érti a bánatot... Szép.
#19 | @Attila - 2013 07 05 16:12:44
Érdekes amit írsz, meg se fogalmazódott bennem az anatómiai hiányosság gondolata. Az utóbbi idők legjobb képe számomra Tőled, nagyon tetszik (a fotó lehetne valóba jobb )!
OK
#20 | hubervili - 2013 07 05 15:32:41
Smile még mielőtt kapnék az anatómiáért, aminek a precíz helyessége nem a képeim része, valóban szeretném jelezni hogy hangulati és expresszionista a hozzáállásom a festéshez..és azért bánatos a kép, mert ez egy törpe amint hárfán játssza a szférák zenéjét, és szomorú, mert nem ér földig a lába..
#21 | Fenyvesi Edit - 2013 07 05 10:05:45
Megható kép és cím! Gratulálok

Véletlen képek

Legutóbbi hozzászólások

Kép címe: falusi utca
Profi munka!Kép címe: Őrzők
Én is.Grin Köszönöm szépen.


Kép címe: Kikötő
Nagyon köszönöm Umbra.

Kép címe: Dharma-chakra-mudrá
Köszönöm szépen Umbra.

Kép címe: Velencei emlék
Köszönöm szépen.Smile

Zene

Kedvenc oldalaim

You must be logged in to use this panel.

Mai névnapos

Ma 2019. June 26. Wednesday,
János, Pál napja van.
Holnap László napja lesz.

Keresés

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üzenőfal

Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Attila 
2016/01/25 13:17
Úgy tűnik senki! Grin

2016/01/18 21:07
Valaki?

2015/04/05 11:28
Áldott ünnepet mindnyájatoknak!

2015/04/04 09:51
Kellemes ünnepeket mindenkinek. Smile

Attila 
2015/03/15 12:32
jelenleg

Tag Infó

Csatlakozott:
2011.11.19.-00:08
Katka
Utoljára itt volt:
2012.02.08.-00:08
2695 napja
Untitled Document
Támogatás
Vagy

Látogatószámláló

Látogató : 5301970
Az oldal 3064 napja indult
1730 látogató / nap
Security System 1.8.7 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland

Copyright ©2011
Az oldal tulajdonosa és üzemeltetője Kagyerják Attila Tamás
Elérhetőség:kapcsolat@pemzli.hu

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2019 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Generálási idő: 0.87 másodperc | 5,301,970 egyedi látogató | jQ Blog